Wiza turystyczna na Filipiny. Ambasada Filipin w Warszawie. Informacje praktyczne.

We wpisie z instrukcją jak dojechać zapomniałem o kwestii filipińskiej wizy. Szybkie uzupełnienie tego niedopatrzenia. Jeżeli dysponuje się polskim paszportem ważnym przez 6 miesięcy od planowanego momentu WYJAZDU z Filipin, wiza nie jest wymagana i przy wjeździe wbijają pieczątkę uprawniająca do trzydziestodniowego pobytu w kraju.
Te 30 dni można następnie przedłużyć w Biurze Imigracyjnym do maksymalnie 59 dni łącznie, ale wymaga to wniesienia opłaty w wysokości nieco ponad 3000php (czyli drogo), a dodatkowo dymania w naszym przypadku z wyspy przez Hagnayę, do Cebu, a potem najlepiej jeszcze tego samego dnia z powrotem. Darmowe te przejazdy też nie są. Nużące i męczące za to owszem.
Zatem jeżeli ktoś planuje pobyt dłuższy niż miesiąc, warto wyrobić sobie wizę filipińską w Ambasadzie Filipin w Warszawie. Poszło nam sprawnie i bezproblemowo, koszt 120zł, czyli znacznie taniej niż przedłużanie 30-dniowego pobytu na miejscu, wymagane jedno zdjęcie, kserokopia dowodu osobistego i głównej strony paszportowej oraz bilet powrotny lub na dalszą podróż. Paszport z wizą odbiera się 2 dni po złożeniu wniosku.
Dane kontaktowe Ambasady Republiki Filipin w Warszawie:
ul. Lentza 11, 02-956
Warszawa
Tel. +48 22 490 2025
24/7 Hotline. +48 694 736 488
Fax +48 602 541 012 / +48 22 651 5949
E-mail: pe.warsaw@gmail.com
Godziny otwarcia: 09:00 – 12:00 i 13:00 – 16:00
poniedziałek – piątek (w święta polskie i filipińskie nieczynne)
Zaopatrzeni w taką wizę na lotnisku od razu dostaniemy pieczątke na 59 dni. Niestety, jeżeli ktoś planuje pobyt dłuższy niż 59 dni, to wizyty w imigracyjnym i tak się nie uniknie. Takiego przedłużania co dwa miesiące można dokonywać do momentu, w którym łączny okres pobytu na terytorium kraju nie przekroczy trzech lat. Wówczas wystarczy zrobić rundę za granicę i z powrotem i otwiera się kolejne trzyletnie okno w dwumiesięcznych rozdziałach.
W Manili, Davao i Cebu (ale tylko w oddziale w Mandaue) istnieje możliwość przedłużenia wizy jednorazowo o 6 miesięcy kalendarzowych, ale tylko do momentu, w którym łączny pobyt nie przekroczy 16 miesięcy, później możliwe są jedynie przedłużki dwumiesięczne. Jest to dosyć przyjazne rozwiązanie w porównaniu do innych krajów regionu.
(ostatnia aktualizacja październik 2016)

czerwone pryszcze już nie psują mi twarzy,
sam też stoję trochę z boku,
wiem, że dobrze jest być i dobrze jest mieć,
już nie mieszkam w bardzo długim bloku. za grabażem.

23 myśli nt. „Wiza turystyczna na Filipiny. Ambasada Filipin w Warszawie. Informacje praktyczne.”

  1. Nie wiem na ile aktualna jest informacja na stronie ambasady ale widzę tam informację o:
    …temporary visa will be issued valid for 3 months(single entry visa) or 6 months (multiple entry visa).
    Czy próbowaliście starać się o taką "multiple entry visa"?

    1. Hej, ważność wizy to inna sprawa – określa termin, w którym można z niej skorzystać przy wjeździe. Jednorazowy pobyt nie może przekroczyć 59 dni, po tym okresie trzeba ją przedłużyć. O multiple entry się nie staraliśmy, bo nie było potrzeby. Pozdro.

  2. Cześć, wielkie dzieki za informacje we wpisie, jaką datę powinien mieć bilet powrotny załączany do wniosku w Ambasadzie w Polsce, chciałbym skorzystać z wizy przez 59 dni i przedłużać ją później w Biurze Imigracyjnym. Czy przy przedłużaniu wizy w Biurze Imigracyjnym też jest wymagany bilet powrotny?
    Dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Bart

    1. Bilet był rezerwowany tak, że data wylotu wypadała przed upływem tych pierwszych dwóch miesięcy. Ale dopytaj w ambasadzie czy może być na później, bo planujesz przedłużyć pobyt na miejscu. Biura imigracyjne w Mandaue i Lapu Lapu o bilet powrotny nigdy nie pytały.

  3. Ostatnio słuchałem wystapienie ministra R Sikorskiego który mówił że na Filipinach powstanie polski konsulat poniewaz jest zapotrzebowanie

    Czy Pan cos wie na ten temat ???

    Valdi

    1. Tak, słyszałem o tej wypowiedzi, ale na deklaracji się skończyło. Cytat ze strony MSZ: Polska posiada dwa konsulaty honorowe na Filipinach – Konsulat Honorowy RP w Manili i Konsulat Honorowy RP w Cebu, a wkrótce ma zostać otwarty trzeci na Mindanao.

      Konsulowie honorowi są Filipińczykami i nie posługują się językiem polskim.

  4. Czy wiza filipińska jest ważna przez 59 dni od momentu przekroczenia granicy (wjazdu to) Filipin? Planuję wyjazd na Filipiny w czerwcu/lipcu, w lutym chciałam wyrobić wizę w Warszawie. Czy w czerwcu będzie ona nadal ważna?
    Pytam bo np. w wiza do Kambodźy jest ważna przez 3 miesiące od jej wydania, wjazd na 30 dni.

    1. Cześć Bogna. Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem pytanie. Wiza single entry wydawana w warszawskiej ambasadzie jest ważna przez 3 miesiące, to jest termin, w którym można z niej skorzystać przy wjeździe. Jednorazowy pobyt nie może przekroczyć 59 dni, po tym okresie trzeba ją przedłużyć na miejscu. Wiza wydana w lutym straci ważność po trzech miesiącach, więc w lipcu nie będzie już ważna. Ale jeżeli Twój pobyt nie przekroczy miesiąca wiza wjazdowa w ogóle nie jest potrzebna, dostaniesz na lotnisku pieczątkę w paszport i tyle. Po miesiącu możesz przedłużyć pobyt w biurze imigracyjnym, ale wiąże się to z kosztami.

  5. Cześć,
    Dziękuję za informację – odpowiedź wyczerpująca :) Będę w takim razie musiała poczekać do przełomu maja/czerwca z wyrobieniem wizy jeśli zdjecyduję się na tą 59-dniową.
    Wiesz może ile kosztuje 30-dniowa wiza wyrabiana na lotnisku?

    1. Wjazd na 30 dni jest bezpłatny. Przedłużenie do 59-ciu dni na Filipinach to koszt około 3000-3500 peso od osoby, nie pamietam juz dokładnie, ale w tych granicach. Wiza single entry wydana w Warszawie jest ważna przez trzy miesiące i uprawnia do jednorazowego wjazdu na terytorium Filipin na okres 59 dni. Pobyt można później przedłużać już na miejscu. Pozdro.

  6. Czy ktos orientuje sie jakie sa konsekwencje utraty waznosci wizy przy powrocie do kraju tzn.zostalem dluzej bez waznej wizy

    1. Takie coś znalazłem w sieci. Przetłumaczyć, czy dasz sobie radę?

      Over Stay

      The only people who are supposed to be able to pay the fine at the airport on the way out are those people who have been in the Philippines for less than 59 days. All the rest will be sent to their nearest office of the Bureau of Immigration.
      The fine for over staying is P500 per month.
      – Plus P510 motion for consideration.
      – Plus the extensions you should have paid including ACR-I card
      – Plus all the missed express lane fees
      – Plus a letter explaining the overstay
      – Plus, if greater than 10 days, you will have a personal interview with a senior immigration official
      – Plus if the overstay is long enough you may be deported and black listed.

      What will happen in reality can vary a lot. (źródło: http://www.bigjimsphilippinesexperience.com)

      1. Przdluzenie wizy najlepiej zrobic na 2 tygodnie przed wygasnieciem. Urzedy istnieja nie tylko w stolicach prowincji, sa tez blizej w mniejszych miastach. Urzednicy poza tym maja swoje sprawy, jak szkolenia i potrafia zamknac urzad, bo szef wyjechal, musisz ponownie przyjechac. A dzien pozniej to juz kara – za kazdym razem kosztowalo to oko 5000 – 7000 za wize na kolejny miesiac.

        Sa jeszcze wizy businessoe do stref specjalnych, gdzie po zainwestowaniu 100,000 $ poza ztalym podatkiem 5% otrzymuje sie wize stala. (W businessie inwestor ma prawo do 40% udzialu, co hamuje inwestorow, i jest obecnie dyskutowane).

  7. Mam pytanie czy moge wydlac wniosek z paszportem do ambasady czy osobiscie musze zlozyc wniosek. I czy wydadza mi wize na 6 miesiecy. Bede wdzieczna za odpowiedz

    1. Siema Paulina. Niestety nie jestem pewien. Wydaje mi się, że aplikować trzeba osobiście, bo płaci się gotówką na miejscu, ale żeby się upewnić najlepiej zadzwoń na numer +48 22 490 2025. Nie trzeba za to czekać na rozpatrzenie wniosku. Paszport z wklejoną wizą ambasada odeśle poleconym na Twój koszt.

      Cytat ze strony: temporary visa will be issued valid for 3 months(single entry visa) or 6 months (multiple entry visa). Czyli dostaniesz wizę ważną 6 miesięcy z tym, że ważność wizy określa termin, w którym można z niej skorzystać przy wjeździe. Jednorazowy pobyt nie może przekroczyć 59 dni, po tym okresie trzeba ją przedłużyć.

  8. Witam,
    Planuje wyjazd do Manili na okres ok 2 lat. Rozumiem że w tej uskładam wniosek o wydanie wizy na 59 dni (w Ambasadzie Republiki Filipin w Warszawie) a następnie przedłużam pobyt w Urzędzie Imigracyjnym w Manili. Interesuje mnie to czy mogę przedłużyć pobyt o 59dni czy od razu na 6 miesiecy lub wiecej? Jaki jest przybliżony koszt takiego przedłużania? Czy jest to trudne do załatwienia czy raczej przyznawane z urzędu? Będę wdzięczny za każdą informacje.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Patryk

    1. Siema Patryk. Po pierwszych 59-ciu dniach masz w Manili 3 opcje przedłużenia pobytu: o kolejny miesiąc, dwa miesiące lub sześć. Przybliżony koszt przedłużenia o pół roku w takiej sytuacji to około 7000 peso, ale dochodzi koszt aplikacji o ACR I-Card – rodzaj obowiązkowego dowodu tożsamości dla obcokrajowców przebywających na terytorium Filipin ponad 2 miesiące. Przedłużenie pobytu na wizie turystycznej to formalność, nigdy nie słyszałem o decyzji odmownej. Jest to w praktyce kwestia wniesienia opłaty. Pozdro.

  9. Cześć Marych. wjechałam na Filipiny na wizie lotniskowej miesięcznej i chcę teraz przedłużyć pobyt. Słyszałam, że od czerwca 2016r zmieniły się przepisy i można od razu przedłużyć wizę turystyczną na pół roku. Czy wiesz coś o tym i ile to kosztuje? Jestem na Bantayanie, więc przedłużać będę w Cebu, pozdrawiam :)

    1. Cześć Zosia. Pobyt na wizie lotniskowej musisz niestety najpierw przedłużyć do 59 dni. Dopiero po upływie tego okresu możesz aplikować o przedłużenie na pół roku, co wiązać się też będzie z aplikacją o ACR I-card. Półroczna wiza + I-card kosztuje około 11 tysięcy peso. Pozdro i powodzenia.

  10. Hej. Dzięki za bardzo przydatne informacje. Mam pytanie, czy przy ubieganiu się o wizę musisz przedstawić koniecznie bilet czy sama rezerwacja wystarczy? Pozdrawiam.

    1. Cześć Beata, opłacona rezerwacja to de facto bilet, więc myślę, że nie powinno być problemu. Spotkałem się z opinią, że do złożenia wniosku o wizę w Warszawie bilet nie jest on wymagany, ale my zawsze w ambasadzie byliśmy proszeni o jego przedstawienie. Najlepiej zadzwonić i zapytać, powodzenia.

  11. Dzięki za odpowiedź. W moim pytaniu chodziło o nieopłaconą rezerwację, bo z opłaconą nie widzę żadnych problemów:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *