Moringa olejodajna (Moringa oleifera) – Malunggay – cudowna roślina Wschodu – z cyklu medycyna naturalna, zielarstwo i ziołolecznictwo oraz zdrowe odżywianie na Filipinach

Zielarstwo i oparta na nim medycyna naturalna to na Filipinach rozległy temat. Marych pisał kiedyś o moich pierwszych z nią doświadczeniach. Miejscowy specyfik sprawdził się wówczas bez zarzutu.

 

Dziś chcę Wam opowiedzieć o roślinie, którą odkryłam przypadkowo, podczas podglądania jak gotuje DenDen, nasza pierwsza filipińska gospodyni. Spora część wykorzystywanych przez nią składników pochodzi z własnego przydomowego ogródka. Rośnie tam również Moringa.

 

Kliknij >>>TUTAJ<<< by polubić stronę na Facebooku i być na bieżąco z blogiem i Filipinami

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) pochodzi z Indii, gdzie uprawiano ją na zboczach Himalajów. Szybko rośnie, jest odporna na suszę, więc dobrze przyjęła się w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, gdzie możemy ją spotkać uprawianą przy domu lub rosnącą dziko. Moringa występuje w Afryce, Azji, Oceanii i Ameryce Południowej, gdzie znana jest czasem pod innymi lokalnymi nazwami., których listę zamieszczam pod wpisem.
Moringą olejodajną zdecydowanie warto się zainteresować.

 

Dlaczego?

 

Nie bez powodów Moringę nazywa się cudownym drzewem. Liście i miękkie zielone łodyżki mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antygrzybiczne. Zawierają ponad 46 przeciwutleniaczy i 36 składników przeciwzapalnych. Liście zawierają również między innymi witaminę A, B1, B2, B3, C, D, wapno, sód, potas ,żelazo, fosfor, miedź, chrom, mangan, cynk, białko i błonnik. Ponadto Moringa zawiera 18 aminokwasów włączając w to 8 aminokwasów endogennych.

Moringa olejodajna – składniki odżywcze – wartość odżywcza w 100g

 

Składnik
Świeże
liście
Suszone
liście
Witamina
A
6.78mg
18,9mg
Witamina
B1
0,06mg
2,64mg
Witamina
B2
0,05mg
20,05mg
Witamina
B3
0,8mg
8,2mg
Witamina
C
220mg
17,3mg
Wapń
440mg
2003mg
Miedź
0,07mg
0,57mg
Żelazo
0,85mg
28,2mg
Magnez
42mg
368mg
Potas
259mg
1324mg
Fosfor
70mg
204mg
Cynk
0,16mg
3,29mg
Białko
6,70mg
27,1mg
Węglowodany
12,5mg
38,2mg
Tłuszcz
1,70g
2,3mg
Błonnik
0,90mg
19,2mg
Kalorie
92cal
205cal

 

 

Moringa Olejodajna – aminokwasy – zawartość aminokwasów w 100g liści

 

 

Składnik
Świeże
liście
Suszone liście
Arginina
1325mg
406,6mg
Histydyna
613mg
149,8mg
Izoleucyna
825mg
299,6mg
Leucyna
1950mg
492,2mg
Lizyna
1325mg
342,4mg
Metionina
350mg
117,7mg
Treonina
1188mg
117.7mg
Tryptofan
425mg
107mg
Fenyloalanina
1388mg
310,3mg
Walina
1063mg
374,5mg

 

 

Moringa olejodajna – porównanie. Jak informacja zawartych w tych tabelkach przekłada się na nasze zdrowie?

 

  • Witamina A odpowiada za wygląd skóry, paznokci i włosów, a także wspomaga narząd widzenia.    Moringa zawiera 4 razy więcej witaminy A niż marchewka.
  • Witamina C jest między innymi silnym antyoksydantem, wspomaga przyswajanie żelaza, skraca czas infekcji, jest niezbędna w produkcji kolagenu, obniża ciśnienie tętnicze.Moringa zawiera 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
  • Wapń to przede wszystkim podstawowy budulec kości i zębów. Ponadto ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Moringa zawiera 4 razy więcej wapnia i 2 razy więcej białka niż mleko.
  • Potas wpływa na dotlenienie mózgu, stanowi podstawowy składnik elektrolityczny w komórkach. Moringa zwiera 4 razy więcej potasu niż banany.
  • Duża zawartość żelaza zapobiega anemii.
  • Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.
  • Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru stąd pomocna jest w walce z cukrzycą.
  • Codzienne spożywanie Moringi wzmacnia system odpornościowy, jest to szczególnie pomocne i ważne w walce z AIDS.
  • Wspomaga pracę serca i układ krążenia, zapobiega senności i apatii.
  • Spożywanie Moringi przez kobiety i zwierzęta karmiące zwiększa produkcję mleka.
  • Nasiona Moringi mają właściwości uzdatniania wody.
  • Wspomaga pracę wątroby i nerek. Pobudza metabolizm.
  • Dzięki zawartości przeciwutleniaczy pomocna jest w walce z rakiem.
  • Wspomaga procesy widzenia, regenerację mięśni i stawów.
  • Poprawia wygląd skóry i włosów.
  • Napar z liści Moringi oczyszcza rany i zakażenia.
Wszystkie części Moringi ojejodajnej są jadalne, ale nie zaleca się jedzenia korzenia, którego smak jest podobny do chrzanu i w niektórych kulturach jest jadany. Zawiera on jednak trujące neurotoksyny, które spożyte w nadmiernych ilościach powodują paraliż i śmierć.
Liście Moringi w smaku przypominają szpinak, możemy je jeść na surowo, gotowane lub przygotować z nich herbatę ziołową. Liście również można ususzyć i zmielić.

Kwiaty i pąki także są jadalne, ale należy je uprzednio ugotować.

Gdy strąki są jeszcze zielone i przypominają szparagi możemy je jeść gotowane. Później wysychają, brązowieją i stają się niejadalne. Ze strąków pozyskuje się także olej o nazwie Ben Oil, który służy do gotowania oraz jako paliwo.
Nasiona przypominają groch. Można je jeść na surowo lub gotowane, ale ze względu na silne właściwości oczyszczające (wykorzystuje się je miedzy innymi w procesie uzdatniania wody), należy rozpocząć ich zażywanie od jednego nasiona dziennie i powoli zwiększać dawkę.



UWAGA: Moringa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży.

Więcej informacji o Morindze Olejodajnej zawierają strony źródłowe, do których linki podaję poniżej.

Moringa olejodajna – nazwy lokalne:

Anglia: Drumstick
tree, (Horse)radish tree, Mother’s best friend, West Indian ben
Hiszpania: Ben, Árbol
del ben, Morango, Moringa
Francja:  Bèn ailé, Benzolive, Moringa
Afryka:
Benin: Patima, Ewé
ilé
Burkina Faso:
Argentiga
Kamerun: Paizlava,
Djihiré
Chad: Kag n’dongue
Etopia: Aleko, Haleko
Ghana: Yevu-ti,
Zingerindende
Kenia: Mronge
Malawi: Cham’mwanba
Mali: Névrédé
Niger: Zôgla gandi
Nigeria: Ewe ile, Bagaruwar maka
Senegal: Neverday,
Sap-Sap Somalia: Dangap
Sudan: Ruwag
Tanzania: Mlonge
Togo: Baganlua,
Yovovoti Zimbabwe: Mupulanga
Azja:
Bangladesz: Sajina
Birma: Dandalonbin
Kambodża: Ben ailé
India: Sahjan,
Murunga,Moonga
Indonezja: Kalor
Pakistan: Suhanjna
Filipiny: Malunggai, Mulangai
Sri Lanka: Murunga
Tajwan: La Mu
Tajlandia: Marum
Wietnam: Chùm Ngây
Północna I środkowa Ameryka,
Karaiby:
Brazylia: Cedro
Kolumbia: Angela
Kosta Rica: Marango
Kuba: Palo Jeringa
Dominikana: Palo de aceiti
Salvador: Teberinto
Francuska Guiana: Saijhan
Gwadelupa: Moloko
Gwatemala: Perlas
Haiti: Benzolive
Honduras: Maranga calalu
Nikaragua: Marango
Panama: Jacinto
Puerto Rico: Resada
Suriname: Kelor
Trynidad: Saijan
Oceania
Fidżi: Sajina
Guam: Katdes
Palau: Malungk

 

Źródła:
1. http://www.treesforlife.org/our-work/our-initiatives/moringa
2. http://www.ilovemoringa.com
3. http://www.webmd.com
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera
5. http://www.lifeinhealth.org/moringa/
6. http://www.cancertutor.com/moringa-oleifera/
7. http://idealbite.com
8. http://moringafacts.net/

 

 

 

 

 

7 myśli nt. „Moringa olejodajna (Moringa oleifera) – Malunggay – cudowna roślina Wschodu – z cyklu medycyna naturalna, zielarstwo i ziołolecznictwo oraz zdrowe odżywianie na Filipinach”

  1. Też uwielbiam w smaku, zwłaszcza świeże liście. Jestem zafascynowany tą rośliną. Z natury jestem zdecydowanym sceptykiem w kwestii wszelkich wynalazków tego typu, ale w przypadku Mulanggay są po prostu twarde dane i tyle. Bardzo żałuję, że przez 50 lat nie wiedziałem o tej roślinie, ale ciesze się, że tu na Filipinach wpadłem na nią przypadkiem.

  2. A ja mam ja w swoim ogrodzie na Florydzie I od kilku lat codziennie ja spozywam w roznych formach.Najchetniej w kefirowym koktajlu z innymi owocami z mojego ogrodu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *