Zielarstwo i oparta na nim medycyna naturalna to na Filipinach rozległy temat. Marych pisał kiedyś o moich pierwszych z nią doświadczeniach. Miejscowy specyfik sprawdził się wówczas bez zarzutu.
Dziś chcę Wam opowiedzieć o roślinie, którą odkryłam przypadkowo, podczas podglądania jak gotuje DenDen, nasza pierwsza filipińska gospodyni. Spora część wykorzystywanych przez nią składników pochodzi z własnego przydomowego ogródka. Rośnie tam również Moringa.
Kliknij >>>TUTAJ<<< by polubić stronę na Facebooku i być na bieżąco z blogiem i Filipinami
Dlaczego?
Nie bez powodów Moringę nazywa się cudownym drzewem. Liście i miękkie zielone łodyżki mają działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antygrzybiczne. Zawierają ponad 46 przeciwutleniaczy i 36 składników przeciwzapalnych. Liście zawierają również między innymi witaminę A, B1, B2, B3, C, D, wapno, sód, potas ,żelazo, fosfor, miedź, chrom, mangan, cynk, białko i błonnik. Ponadto Moringa zawiera 18 aminokwasów włączając w to 8 aminokwasów endogennych.
Moringa olejodajna – składniki odżywcze – wartość odżywcza w 100g
Składnik
|
Świeże
liście |
Suszone
liście |
Witamina
A |
6.78mg
|
18,9mg
|
Witamina
B1 |
0,06mg
|
2,64mg
|
Witamina
B2 |
0,05mg
|
20,05mg
|
Witamina
B3 |
0,8mg
|
8,2mg
|
Witamina
C |
220mg
|
17,3mg
|
Wapń
|
440mg
|
2003mg
|
Miedź
|
0,07mg
|
0,57mg
|
Żelazo
|
0,85mg
|
28,2mg
|
Magnez
|
42mg
|
368mg
|
Potas
|
259mg
|
1324mg
|
Fosfor
|
70mg
|
204mg
|
Cynk
|
0,16mg
|
3,29mg
|
Białko
|
6,70mg
|
27,1mg
|
Węglowodany
|
12,5mg
|
38,2mg
|
Tłuszcz
|
1,70g
|
2,3mg
|
Błonnik
|
0,90mg
|
19,2mg
|
Kalorie
|
92cal
|
205cal
|
Moringa Olejodajna – aminokwasy – zawartość aminokwasów w 100g liści
Składnik
|
Świeże
liście |
Suszone liście
|
Arginina
|
1325mg
|
406,6mg
|
Histydyna
|
613mg
|
149,8mg
|
Izoleucyna
|
825mg
|
299,6mg
|
Leucyna
|
1950mg
|
492,2mg
|
Lizyna
|
1325mg
|
342,4mg
|
Metionina
|
350mg
|
117,7mg
|
Treonina
|
1188mg
|
117.7mg
|
Tryptofan
|
425mg
|
107mg
|
Fenyloalanina
|
1388mg
|
310,3mg
|
Walina
|
1063mg
|
374,5mg
|
Moringa olejodajna – porównanie. Jak informacja zawartych w tych tabelkach przekłada się na nasze zdrowie?
- Witamina A odpowiada za wygląd skóry, paznokci i włosów, a także wspomaga narząd widzenia. Moringa zawiera 4 razy więcej witaminy A niż marchewka.
- Witamina C jest między innymi silnym antyoksydantem, wspomaga przyswajanie żelaza, skraca czas infekcji, jest niezbędna w produkcji kolagenu, obniża ciśnienie tętnicze.Moringa zawiera 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
- Wapń to przede wszystkim podstawowy budulec kości i zębów. Ponadto ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Moringa zawiera 4 razy więcej wapnia i 2 razy więcej białka niż mleko.
- Potas wpływa na dotlenienie mózgu, stanowi podstawowy składnik elektrolityczny w komórkach. Moringa zwiera 4 razy więcej potasu niż banany.
- Duża zawartość żelaza zapobiega anemii.
- Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.
- Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru stąd pomocna jest w walce z cukrzycą.
- Codzienne spożywanie Moringi wzmacnia system odpornościowy, jest to szczególnie pomocne i ważne w walce z AIDS.
- Wspomaga pracę serca i układ krążenia, zapobiega senności i apatii.
- Spożywanie Moringi przez kobiety i zwierzęta karmiące zwiększa produkcję mleka.
- Nasiona Moringi mają właściwości uzdatniania wody.
- Wspomaga pracę wątroby i nerek. Pobudza metabolizm.
- Dzięki zawartości przeciwutleniaczy pomocna jest w walce z rakiem.
- Wspomaga procesy widzenia, regenerację mięśni i stawów.
- Poprawia wygląd skóry i włosów.
- Napar z liści Moringi oczyszcza rany i zakażenia.
UWAGA: Moringa nie jest zalecana dla kobiet w ciąży.
Więcej informacji o Morindze Olejodajnej zawierają strony źródłowe, do których linki podaję poniżej.
Moringa olejodajna – nazwy lokalne:
Anglia: Drumstick
tree, (Horse)radish tree, Mother’s best friend, West Indian ben Hiszpania: Ben, Árbol
del ben, Morango, Moringa Francja: Bèn ailé, Benzolive, Moringa
|
||
Afryka:
Benin: Patima, Ewé
ilé Burkina Faso:
Argentiga Kamerun: Paizlava,
Djihiré Chad: Kag n’dongue
Etopia: Aleko, Haleko
Ghana: Yevu-ti,
Zingerindende Kenia: Mronge
Malawi: Cham’mwanba
Mali: Névrédé
Niger: Zôgla gandi
Nigeria: Ewe ile, Bagaruwar maka
Senegal: Neverday,
Sap-Sap Somalia: Dangap Sudan: Ruwag
Tanzania: Mlonge
Togo: Baganlua,
Yovovoti Zimbabwe: Mupulanga |
Azja:
Bangladesz: Sajina
Birma: Dandalonbin
Kambodża: Ben ailé
India: Sahjan,
Murunga,Moonga Indonezja: Kalor
Pakistan: Suhanjna
Filipiny: Malunggai, Mulangai
Sri Lanka: Murunga
Tajwan: La Mu
Tajlandia: Marum
Wietnam: Chùm Ngây
|
Północna I środkowa Ameryka,
Karaiby:
Brazylia: Cedro
Kolumbia: Angela
Kosta Rica: Marango
Kuba: Palo Jeringa
Dominikana: Palo de aceiti
Salvador: Teberinto
Francuska Guiana: Saijhan
Gwadelupa: Moloko
Gwatemala: Perlas
Haiti: Benzolive
Honduras: Maranga calalu
Nikaragua: Marango
Panama: Jacinto
Puerto Rico: Resada
Suriname: Kelor
Trynidad: Saijan
Oceania
Fidżi: Sajina
Guam: Katdes
Palau: Malungk
|
Źródła:
1. http://www.treesforlife.org/our-work/our-initiatives/moringa
2. http://www.ilovemoringa.com
3. http://www.webmd.com
4. http://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera
5. http://www.lifeinhealth.org/moringa/
6. http://www.cancertutor.com/moringa-oleifera/
7. http://idealbite.com
8. http://moringafacts.net/
Uwielbiam :)
Monia wrzucała te liście gęsto, ja nie chciałem jeść. Ale jeżeli wszystko co napisała to prawda, to było warto. Pozdro.
Warto, nawet robiłem szejki z mango i tym, smakują jak truskawkowe :)
Spróbujemy :-)
Polecam :)
Też uwielbiam w smaku, zwłaszcza świeże liście. Jestem zafascynowany tą rośliną. Z natury jestem zdecydowanym sceptykiem w kwestii wszelkich wynalazków tego typu, ale w przypadku Mulanggay są po prostu twarde dane i tyle. Bardzo żałuję, że przez 50 lat nie wiedziałem o tej roślinie, ale ciesze się, że tu na Filipinach wpadłem na nią przypadkiem.
A ja mam ja w swoim ogrodzie na Florydzie I od kilku lat codziennie ja spozywam w roznych formach.Najchetniej w kefirowym koktajlu z innymi owocami z mojego ogrodu