Mały słowniczek sushi, czyli co to jest..

Aburage – smażone woreczki Tofu, przyrządzone najczęściej w słodkim sake, shoyu i dashi
Aemono – warzywa (czasami mięso) wymieszane z dressingiem lub sosem
Agari – zielona herbata
Agemono – smażone jedzenie, na głębokim oleju lub na patelni
Ahi – tuna niebieskopłetwa
Aji – jack makrela, mała rybka filetowana i marynowana w occie
Aji-no-moto – MSG (glutaminian sodu)
Aka-miso – czerwona pasta z nasion soi
Akagai – rodzaj czerwonej małży, raczej rzadko dostępnej
Akami – najchudsze, ciemne mięso z tuńczyka. Jest najbardziej pospolite i zazwyczaj w restauracji prosząc o maguro dostaniemy właśnie Akami
Ama Ebi – krewetki, serwowane zawsze surowe na nigiri-sushi
An (Anko) – słodzane puree z gotowanej czerwonej fasoli
Anagao – węgorz słonowodny, podgotowany i grillowany przed podaniem
Ankimo – wątroba z żabnicy (monk fish)
Anko – ryba żabnica (monk fish)
Aoyagi – okrągłe małże

 

Baran – ozdobna plastikowa trawa
Beni Shoga – czerwony, marynowany imbir
Bento – tacka do sushi
Butaniku – wieprzowina

 

California Roll – rodzaj maki-sushi, stworzony w Californi. W skład Californi Roll wchodzi: awokado, ogórek i krab.
Chirashi-shusi – rodzaj sushi. Miska ryżu z nałożonymi kawałkami ryby, czyli sashimi.
Chutoro – tłuste mięso z tuńczyka z okolicy brzucha. Bardzo popularne i pełne smaku.

 

Daikon – olbrzymia biała rzodkiew japońska, serwowana najczęściej tarta jako ozdoba sashimi.
Dashi – rosół rybny lub wywar z Iriko (suszone anchovies), Konbu (rodzaj wodorostów ) i Katsuobushi (suszone płatki ryby pelamidy). Tak naprawdę Dashi możemy nazwać każdy wywar.
Donburi – duża miska do potraw z ryżu lub makaronu. Donburi często określa się także jako danie np. miska pełna ryżu i dodatkami na wierzchu np. Tempura Donburi

 

Ebi – ugotowane krewetki
Edamame – młode, zielone nasiona soi , serwowane gotowane i solone.

 

Futomaki – duże maki-sushi (roladki), zawierające 4-6 składników, serwowane z ryżem w środku lub na zewnątrz.
Fugu – trująca ryba, przysmak kuchni japońskiej. Tylko licencjonowani kucharze mogą przyrządzać fugu. Jedzenie dań z tą rybą przypomina rosyjską ruletke, bo gdy jest źle przyrządzona, toksyny mogą zabić człowieka w ciągu 15 minut

 

Gari – marynowany imbir
Gobo – długi, wąski korzeń łopianu
Gohan – gotowany ryż bez dodatków
Goma – nasiona sezamu
Gunkan-maki – maki-sushi w kształcie łódeczki.
Gyoza – rodzaj pierożka serwowanego gotowanego lub smażonego.

 

Ha-Gatsuo – rodzaj mięsa z tuńczyka
Hamachi – młody tuńczyk żółtopłetwy
Hamaguri – rodzaj małży charakteryzującej się twardą skorupką
Hanakatsou – suszone kawałki ryby pelamidy
Hangiri – drewniana cedrowa miska
Harusame – cienki, przezroczysty makaron
Hashi – pałeczki
Hashi oki – podstawa pod pałeczki
Hatahata – rodzaj ryb z rodziny płaskokształtnych
Hawaiian roll – rolka sushi z węgorzem, orzechami i awokado z ryżem na zewnątrz.
Hijiki – czarne sprasowane wodorosty
Hirame – zwrot ten najczęściej jest używany do określenia płaskich ryb np flądra. W niektórych resturacjach pod nazwą „hirame” możemy znaleźć np. halibuta
Hikari-mono – zwrot określający lśniące ryby
Hocho – zwrot określający profesjonalne noże
Hokkigai – rodzaj małży z czerwoną skorupą po jednej stronie
Hosomaki – cienkie roladki sushi, z nori na zewnątrz
Hotate – małże

 

Ika – kałamarnice
Ikura – kawior z łososia
Inada – bardzo młody tuńczyk żółtopłetwy
Inari -sushi – smażone torebki tofu nadziewane ryżem do sushi
Itamae – szef kuchni

 

Kaibashira – duża małża
Kajiki – ryby drapieżne, między innymi Miecznik i Merlin
Kaiware – kiełki rzepy japońskiej
Kaki – ostrygi
Kamaboko – paluszki krabowe inaczej zwane też surimi
Kanpachi – ryba, seriola olbrzymia
Kampyo – suszona tykwa (roślina z rodziny dyniowatych), podawana w postaci długich nitek, jak makaron fetuccini
Kani – mięso z kraba, to prawdziwe, a nie paluszki krabowe
Kappa – ogórek
Karei – rodzaj flądry łapanej w okresie zimowym
Karasu – atlantycki halibut
Katsuo – ryba Plejamida
Katsuobushi – płatki plejamidy
Kombu – rodzaj wodorostów
Kuro goma – czarne nasiona sezamu

 

Maguro – tuńczyk. W zależności, o której części ciała mówimy:
· Akami – najchudsze, ciemne mięso z tuńczyka. Jest najbardziej pospolite i zazwyczaj w restauracji prosząc o maguro dostaniemy właśnie Akami
· Chutoro – część mięsa wzdłuż brzucha
· Otoro – najtłustsza część tuńczyka i najdroższa.
Makisu – mata bambusowa
Maki-sushi – roladka sushi, pokrojona w mniejsze kawałki
Mirin – słodkie wino ryżowe służące do gotowania
Mirugai – rodzaj małży, słodkiej i lekko chrupiącej
Miso – pasta z nasion soi
Moyashi – kiełki fasoli

 

Namako – rodzaj ogórka
Nasu – oberżyna
Natto – fermentowane nasiona soi o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Raczej niesmaczne i większość ludzi zamawia je tylko raz ;)
Negi – zielona cebulka dymka
Neta – kawałek ryby kładziony na nigiri
Nigiri – rodzaj sushi. Ręcznie formowane kawałki ryżu z kawałkiem ryby lub innym dodatkiem
Ninjin – marchew
Nori – sprasowane wodorosty

 

Odori – duże krewetki, serwowane jeszcze żywe (pot. tańczące krewetki)
Oshibori – wilgotny ręcznik podawany w restauracji do wytarcia rąk
Ocha – herbata
Ohyo – halibut pacyficzny
Onigiri – ryż z dodatkami zawinięty w nori, w kształcie trójkąta
Oshibako – prasowalanica służąca do robienia sprasowanego sushi
Oshi-sushi – sprasowane sushi, najczęściej w postaci kostki

 

Ponzu – sos zrobiony z sosu sojowego, dashi i japońskich cytrusów

 

Ramen – chiński makaron pszeniczny, serwowany najczęściej w zupie.
Roe (ang.)- ikra. W zależności od rodzaju ryby:
Ikura – ikra z łososia
Kazunoko – ikra ze śledzia
Tobiko – ikra ryby latającej
Masago – ikra z kaplina
Uni – ikra z jeżowca

 

Saba – makrela
Sake – wino ryżowe
Sake – łosoś
Sashimi – kawałki surowej ryby
Sansho – pieprz japoński
Shari – ryż do sushi
Shirataki – przezroczysty japoński makaron
Shiro goma – białe nasiona sezamu
Shiromi – zwrot okreslający białą rybę
Shiso – liście pychotki zwyczajnej (pot. mięta japońska) Bardzo często stosowana w sashimi i w innych potrawach w kuchni japońskiej.
Shitake – rodzaj japońskich grzybów, najczęściej sprzedawane suszone
Shoga – korzeń imbiru
Shoyu – sos sojowy
Soba – makaron pszeniczny
Somen – cieńki japoński makaron, w stylu vermicelli zrobiony z mąki pszennej zamiast ryżowej.
Su – ocet ryżowy
Sunomono – marynowany ogórek
Suimono – czysta zupa
Surimi – paluszki krabowe, imitacja mięsa kraba

 

Tako – gotowana ośmiornica
Takuan – marynowa rzodkiew japońska
Tamago – słodki omlet jajeczny
Tataki – rodzaj gotowania, w którym ryba lub mięso jest blanszowane i opalane na zewnątrz, a surowe w środku
Temaki – sushi w kształcie stożka, z ryżem i dodatkami, jedzone jak lody – rożki :-)
Tempura – warzywa lub owoce morza w cieście, smażone na głębokim tłuszczu
Tofu – twarożek sojowy otrzymany z mleka sojowego
Tori – kurczak

 

Udon – szeroki pszenny makaron
Umebosh i- marynowana śliwka, często podawana z miętą japońską
Unagi – grilowany węgorz słodkowodny w sosie teriyaki
Uni – jeżowiec. Jest głównym składnikiem diety homarów.
Uramaki – rolka sushi z ryżem na zewntąrz

 

Wakame – wysuszone wodorosty, pokrojone w długie nitki
Wasabi – chrzan japoński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *