W naszej okolicy na pewno znajduje się kilka sklepów rybnych. Poświęćmy trochę czasu i przyjrzyjmy się tym sklepom. Jak często mają świeżę dostawy? W jakich warunkach ryba jest przechowywana? Poinformujmy sprzedawcę , że będziemy robić sushi i szukamy świeżej ryby (świeżej, a nie leżącej na ladzie kilka dni). Nikt nam wtedy nie powinien próbować sprzedać starego kawałka ryby, chociażby ze obawy przed kłopotami na wypadek zatruciem. Zaprzyjaźnijmy się ze sprzedawcą. Zaufany sprzedawca jest połową sukcesu. Wie czego szukamy i sam dla nas wybierze najlepszy produkt. Będzie zadowolony, że zdobył stałego klienta, a ty będziesz zadowolony, bo kupisz pewny towar. Jak już znajdziesz „swój rybny” prawdopodobnie dowiesz się więcej o rybie, którą kupujesz, niż w jakimkolwiek supermarkecie. Sprzedawca powie ci skąd ryba pochodzi, jak smakuje i czy jest naprawdę świeża. Osobiście raczej omijam supermarkety, acz spotkałam się z paroma pozytywnymi opiniami, zwłaszcza o marketach Makro, rownież w komentarzach do tego wpisu. Dziękuję.Niezależnie jak dobry jest „nasz sklep”, podstawową wiedzę na temat wyboru ryby do sushi powinniśmy jednak mieć.
Wiele osób ma w głowie myśl, że surowa ryba brzydko pachnie. Ryba brzydko pachnie tylko wtedy kiedy jest nieświeża! Kiedy mamy do czynienia z cała rybą, skóra powinna być wilgotna i śliska (im starsza ryba tym bardziej wysuszona), lśniące łuski, czerwone skrzela, oczy powinny być jasne i klarowne. Im dłużej ryba leży na wystawie, tym bardziej wygląda na martwą. Jednym słowem, jak ryba wygląda jakby miała zaraz wskoczyć z powrotem do wody, to jest to czego szukasz! Jeżeli kupujesz gotowe filety przede wszystkim zwracaj uwagę na kolor (im jaskrawszy tym lepiej), zapach (im mniej intensywny, tym lepiej) i odpowiednią tekskturę mięsa (wilgotne i jędrne). Często jesteśmy zmuszeni kupować filety już pakowane na tackach, co uniemożliwia nam powąchanie ryby. Musimy się wtedy sugerować kolorem ryby i datą na opakowaniu. Radziłabym nie kupować ryby pakowanej dalej, niż wczoraj. Jeżeli masz wątpliwości co do świeżości ryby, lepiej nie kupuj. Poczekaj na świeżą dostawę. Nie będziesz miał radości z jedzenia sushi ze swiadomością, że ryba może być nieświeża. Nie bój się zadawać pytań sprzedawcy, czasami to twoje jedyne źródło wiedzy!
12 thoughts on “Ryba na sushi, gdzie i jaką rybę kupić”
Witam serdecznie…To jaką mam kupić rybę na sushi, bo w opisie nie znalazłem KONKRETNEJ podpowiedzi. Będę wdzięczny, bo rozumiem że chyba nie halibuta albo rekina… ;)
Świeżą rybę często można znaleźć w makro. A pozostałe produkty do sushi można znaleźć tu: http://www.wesoil.pl Jak się dobrze zagada to dają super upusty na większe zamówienia do restauracji :)
Witam serdecznie. Czy ktoś wie, jak przygotować makrelę do sushi? Bo z tego co słyszałem powinno się ja zamarynować. Jeśli tak to w czym i jak długo? Czy może być marynowana w ponzu?
a co z makrela? jestem tera w Norwegii i mam dostęp do świeżej makreli,ale tez dorsza i troci. Czy te ryby trzeba przemrazząć, jesli sa prosto z firodu? jak to robic?
Też przymierzam się do sushi, wyczytałem że ryba powinna być zamrożona do temp -70C. Następnie rozmnażana bardzo stopniowo. Podobno niweluje ten zabieg niebezpieczne bakterie.
byłam na kursie sushi i tam powiedziano nam, że w domu należy korzstać jedynie z wędzonych ryb, bo nie mamy zapewne warunków by przemrozić ryb w minus 70-100 stopni,bo mogą one zawierać choroby i wszystko na własną odpowiedzialność, ale nie polecają, dlatego pewnie pytania o przemrożenie, ale to chyba nic nie da np. w normalnej zamrażarce
Życie na Filipinach. Azja, Podróże, Gotowanie, Filipiny, Blog.
Rozumiem Ta strona korzysta z plików cookies w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu oraz w celach statystycznych. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Przeglądanie stron bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Witam serdecznie…To jaką mam kupić rybę na sushi, bo w opisie nie znalazłem KONKRETNEJ podpowiedzi. Będę wdzięczny, bo rozumiem że chyba nie halibuta albo rekina… ;)
Mozesz kupic nawet halibuta, wazne zeby swieza. Oczywiscie najpopularniejszym wyborem losos i tunczyk :)
jasnę, sushi i łosoś to dobra para do tańca, ja kupuję norweskiego1
Świeżą rybę często można znaleźć w makro.
A pozostałe produkty do sushi można znaleźć tu: http://www.wesoil.pl
Jak się dobrze zagada to dają super upusty na większe zamówienia do restauracji :)
Równiez polecam duże sklepy pokroju marko. Największy wybór i jakość.
Witam serdecznie. Czy ktoś wie, jak przygotować makrelę do sushi? Bo z tego co słyszałem powinno się ja zamarynować. Jeśli tak to w czym i jak długo? Czy może być marynowana w ponzu?
To właśnie w marketach jest najświeższa ryba. 3 x w tygdniu dostawa. Nikt nie zaryzykuje sprzedaży starej.
Łosoś, tuńczyk ja osobiście lubię też miecznika jest delikatny. I również kupuję rybę w Makro :)
a co z makrela? jestem tera w Norwegii i mam dostęp do świeżej makreli,ale tez dorsza i troci. Czy te ryby trzeba przemrazząć, jesli sa prosto z firodu? jak to robic?
Nie za bardzo rozumiem, co masz na mysli przemrazac ryby?
Też przymierzam się do sushi, wyczytałem że ryba powinna być zamrożona do temp -70C.
Następnie rozmnażana bardzo stopniowo.
Podobno niweluje ten zabieg niebezpieczne bakterie.
byłam na kursie sushi i tam powiedziano nam, że w domu należy korzstać jedynie z wędzonych ryb, bo nie mamy zapewne warunków by przemrozić ryb w minus 70-100 stopni,bo mogą one zawierać choroby i wszystko na własną odpowiedzialność, ale nie polecają, dlatego pewnie pytania o przemrożenie, ale to chyba nic nie da np. w normalnej zamrażarce