Ryba na sushi, gdzie i jaką rybę kupić

Jaką rybę kupić na sushi?

 

Jedną z rzeczy, która najbardziej przeraża amatorów sushi jest kupno surowej ryby. Gdzie powinniśmy kupić rybę na sushi? Jak powinna wyglądać?
Wysokiej jakości ryba jest podstawą sushi i także naszego spokoju o własne zdrowie. Kupując surową rybę powinniśmy kierować się paroma zasadami.
W naszej okolicy na pewno znajduje się kilka sklepów rybnych. Poświęćmy trochę czasu i przyjrzyjmy się tym sklepom. Jak często mają świeżę dostawy? W jakich warunkach ryba jest przechowywana? Poinformujmy sprzedawcę , że będziemy robić sushi i szukamy świeżej ryby (świeżej, a nie leżącej na ladzie kilka dni). Nikt nam wtedy nie powinien próbować sprzedać starego kawałka ryby, chociażby ze obawy przed kłopotami na wypadek zatruciem. Zaprzyjaźnijmy się ze sprzedawcą. Zaufany sprzedawca jest połową sukcesu. Wie czego szukamy i sam dla nas wybierze najlepszy produkt. Będzie zadowolony, że zdobył stałego klienta, a ty będziesz zadowolony, bo kupisz pewny towar. Jak już znajdziesz „swój rybny” prawdopodobnie dowiesz się więcej o rybie, którą kupujesz, niż w jakimkolwiek supermarkecie. Sprzedawca powie ci skąd ryba pochodzi, jak smakuje i czy jest naprawdę świeża. Osobiście raczej omijam supermarkety, acz spotkałam się z paroma pozytywnymi opiniami, zwłaszcza o marketach Makro, rownież w komentarzach do tego wpisu. Dziękuję.Niezależnie jak dobry jest „nasz sklep”, podstawową wiedzę na temat wyboru ryby do sushi powinniśmy jednak mieć.

 

 

 

 

Wiele osób ma w głowie myśl, że surowa ryba brzydko pachnie. Ryba brzydko pachnie tylko wtedy kiedy jest nieświeża! Kiedy mamy do czynienia z cała rybą, skóra powinna być wilgotna i śliska (im starsza ryba tym bardziej wysuszona), lśniące łuski, czerwone skrzela, oczy powinny być jasne i klarowne. Im dłużej ryba leży na wystawie, tym bardziej wygląda na martwą. Jednym słowem, jak ryba wygląda jakby miała zaraz wskoczyć z powrotem do wody, to jest to czego szukasz! Jeżeli kupujesz gotowe filety przede wszystkim zwracaj uwagę na kolor (im jaskrawszy tym lepiej), zapach (im mniej intensywny, tym lepiej) i odpowiednią tekskturę mięsa (wilgotne i jędrne). Często jesteśmy zmuszeni kupować filety już pakowane na tackach, co uniemożliwia nam powąchanie ryby. Musimy się wtedy sugerować kolorem ryby i datą na opakowaniu. Radziłabym nie kupować ryby pakowanej dalej, niż wczoraj. Jeżeli masz wątpliwości co do świeżości ryby, lepiej nie kupuj. Poczekaj na świeżą dostawę. Nie będziesz miał radości z jedzenia sushi ze swiadomością, że ryba może być nieświeża. Nie bój się zadawać pytań sprzedawcy, czasami to twoje jedyne źródło wiedzy!

 

 

11 myśli nt. „Ryba na sushi, gdzie i jaką rybę kupić”

  1. Witam serdecznie…To jaką mam kupić rybę na sushi, bo w opisie nie znalazłem KONKRETNEJ podpowiedzi. Będę wdzięczny, bo rozumiem że chyba nie halibuta albo rekina… ;)

  2. Świeżą rybę często można znaleźć w makro.
    A pozostałe produkty do sushi można znaleźć tu: http://www.wesoil.pl
    Jak się dobrze zagada to dają super upusty na większe zamówienia do restauracji :)

  3. Witam serdecznie. Czy ktoś wie, jak przygotować makrelę do sushi? Bo z tego co słyszałem powinno się ja zamarynować. Jeśli tak to w czym i jak długo? Czy może być marynowana w ponzu?

  4. To właśnie w marketach jest najświeższa ryba. 3 x w tygdniu dostawa. Nikt nie zaryzykuje sprzedaży starej.

  5. Łosoś, tuńczyk ja osobiście lubię też miecznika jest delikatny. I również kupuję rybę w Makro :)

  6. a co z makrela? jestem tera w Norwegii i mam dostęp do świeżej makreli,ale tez dorsza i troci. Czy te ryby trzeba przemrazząć, jesli sa prosto z firodu? jak to robic?

    1. Też przymierzam się do sushi, wyczytałem że ryba powinna być zamrożona do temp -70C.
      Następnie rozmnażana bardzo stopniowo.
      Podobno niweluje ten zabieg niebezpieczne bakterie.

  7. byłam na kursie sushi i tam powiedziano nam, że w domu należy korzstać jedynie z wędzonych ryb, bo nie mamy zapewne warunków by przemrozić ryb w minus 70-100 stopni,bo mogą one zawierać choroby i wszystko na własną odpowiedzialność, ale nie polecają, dlatego pewnie pytania o przemrożenie, ale to chyba nic nie da np. w normalnej zamrażarce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *