Jak kroić rybę na sushi?

Jak pokroić rybę na sushi?Przy krojeniu ryby na sushi przede wszystkim potrzebny jest bardzo ostry nóż, naturalnie bez ząbków. Jeżeli mamy ochotę na dłużej zaprzyjaźnić się z sushi, to warto zaopatrzyć się w specjalny nóż do sushi. Jednak nawet na pierwsze podejście ostry nóż jest niezbędny.
Jeżeli chcemy przed krojeniem pozbyć się lekkiego rybiego zapachu, możemy wypłukać rybę w wodzie z octem (2 łyżki octu na szklankę wody)

Rybę na sashimi kroimy jednym ruchem, zaczynając od podstawy noża i zawsze odwrotnie do włókien mięśniowych. Kawałki powinny być grubości około 1 cm. Dla ułatwienia możemy włożyć filet na 15-20 minut do zamrażarki, ale trzeba uważać, aby ryby nie zamrozić.

 

Resztki albo nieudane kawałki z sashimi możemy wykorzystać do rolad (maki).

2 myśli nt. „Jak kroić rybę na sushi?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *