Jak zrobić sushi doskonałe?

Oto kilka porad, aby Twoje sushi było doskonałe!
Przygotowanie sushi jest świetną zabawą. Można wykazać się pomysłowością i talentem artystycznym. Trzeba być twórczym, bo sushi to nie tylko ryba, to również mięso i warzywa. O jednym trzeba jednak pamiętać, sushi musi być ładne i estetycznie podane. W Japonii mówi się, że najpierw je się oczami, a potem językiem.

Kolor:

jest bardzo ważny, to jest to , co widzimy najpierw. Starajmy się używać kontrastujących pod względem kolorystycznym składników np. pod jasnoczerwonym tuńczykiem dajmy omlet i połóżmy to obok pęczku zielonych kiełków.

Smak:
 

Proste, sprawdzone dania są dobre, bo z reguły trafiają w gusta gości. Ale nie bójmy się poeksperymentować. Rolada z tuńczyka jest pyszna, ale dlaczego czasem nie postawić na np. zawiniętą z pieczonym ogórkiem,  albo nawet z ostrym majonezem. Wszystko jest dozwolone, póki smakuje.

Tekstura:
 

Używajmy składników kruchych, chrupkich, mięsistych i delikatnych, mieszajmy wszystko razem szukając doskonałego balansu np, łosoś, rzepa i serek Filadelfia.świetnie sprawdzą sie w roladce.

Kluczem do dobrze wykonanego sushi jest kontrastowa kolorystyka, unikatowy smak i ekscytująca tekstura.

Prezentacja: 

Prezentacja sushi powinna charakteryzować się prostotą. Nie nakładajmy za dużo na jeden talerz, nie przesadzajmy z ozdabianiem. Traktujmy sushi jak sztukę. Każdy kawałek powinien „mówić” sam za siebie, a nie wszystkie na raz.

Poszczególne kawałki sushi powinny być wielkości takiej, by mozna je było zjeść na raz,  wszystkie powinny byc mniej wiecej rownej wielkosci. Długie przeżuwanie jednego kawałka lub przegryzanie na pół jest niedopuszczalne.

 
A teraz parę trików:

Filet ryby można opłukać w wodzie z octem, zniknie wtedy „rybi zapach”.

Rybę przed krojeniem można włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.

Jeżeli ryż  za bardzo klei się do noża czy rąk, warto mieć pod ręką salaterkę z wodą z octem i płukać ręce i nóż co jakiś czas.

Jeżeli sushi wychodzi nam zbyt gumowate lub mocno pachnie rybą, prawdopodobnie używamy za dużo Nori. Do rolady z jednym składnikiem wystarczą 3 rzędy nori. Resztę można wykorzystać do Gunkan-sushi lub pokroić na małe paski i opasać nigiri.

2 myśli nt. „Jak zrobić sushi doskonałe?”

  1. Jeśli nie wolno przegryzać sushi na pół to w jaki sposób powinno się jeść futomaki? Przecież nie zmieszczą się na raz do buzi :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *