Fettuccine Alfredo
Składniki : (3 porcje)
- ok. 50g sera parmezan (do wykonania koszyczków)
- 225g makaronu fettuccine
- 75g masła
- 120 ml kremówki
- 50g sera parmezan (do sosu)
- 3 ząbki czosnku
- 50g szynki, pokrojonej w paski
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzewamy średnia patelnie (bez tłuszczu, najlepiej teflonową) i posypujemy cała powierzchnie parmezanem. Czekamy aż ser się roztopi i połączy w naleśnik. Przekładamy do salaterki, która nada kszałt, dociskamy delikatnie do ścianek i odkładamy do ostygnięcia. Z 50g sera powinno nam wyjść około 3-4 koszyczków.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowaniu.
W międzyczasie, w rondlu podgrzewamy masło razem z kremówką. Dodajemy czosnek i szynkę. Gdy masło się rozpuści i połączy z kremówką dodajemy parmezan i na małym ogniu mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Łączymy makaron z sosem, przekładamy do serowych koszyczków i podajemy od razu.
Jajka w chlebowych koszyczkach z boczkiem
Składniki :
- 2 jajka
- 2 duże, grube kromki chleba
- 6 plastrów cienko pokrojonego boczku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Z kromki wykrawamy kółko. Blachę do muffinek (lub głębszą salaterkę) smarujemy masłem i w zagłębieniach układamy boczek, a na nim chleb. Wbijamy po jednym jajku do każdej foremki. Solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż jajko się zetnie. Można podawać z sosem Hollandaise.
Szybki sos Hollandaise
Składniki; (200 ml)
- 150g masła
- 1 łyżka octu z białego wina lub soku z cytryny
- 3 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia na kilka minut.
Żółtka ubijamy na wysokich obrotach razem z octem, solą i pieprzem przez około
sekund. Ubijając dodajemy rozpuszczone masło. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Podajemy od razu.
Jeżeli zaczną pojawiać się grudki, wlewamy pełną łyżkę octu do czystego pojemnika i dodajemy sos, cały czas mieszając.
Ogórki nadziewane ostrą pastą z tuńczyka
Przepis na tuńczyka możecie zastąpić swoim ulubionym
Składniki : (2 porcje)
- 1 zielony ogórek
- 1 puszka tuńczyka z puszki (może być z wody lub oliwy)
- ½ czerwonej papryczki chili
- starta skórka z ¼ limonki
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
- 1-2 łyżki kaparów (jeżeli są duże, musimy je drobniej pokroić)
- szczypiorek
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego+ 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tuńczyka z puszki odcedzamy i mieszamy z kawałkami selera naciowego, kaparami, chili, skórką limonki i majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szczypiorek zanurzamy w parę sekund we wrzącej wodzie (stanie się bardziej elastyczny).
Ogórka kroimy w dogodne dla nas kawałki, które możemy obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wydrążamy środek za pomącą łyżeczki lub drylownika do jabłek. Nadziewamy ogórka tuńczykiem i dekorujemy szczypiorkiem.
Układamy na talerzu i skrapiamy dressingiem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
Cebula nadziewana serem feta i orzechami
Składniki : (2 osoby)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250ml białego wina
- 250ml bulionu
- 200g sera feta
- 50g bułki tartej
- 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, drobno pokrojona
- 6 suszonych w słońcu pomidorów z oliwy, odcedzonych i drobno pokrojonych
- 1 łyżka świeżego, drobno pokrojonego tymianku + gałązka do ozdoby
- 2 łyżki świeżej, drobno pokrojonej pietruszki
- 50g orzechów włoskich, drobno pokrojonych
- 1 średnie jajko, lekko ubite
- 1/8 łyżeczki sproszkowanej chili
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
Cebulę obieramy z dwóch pierwszych warstw. Przekrawamy na pól i łyżeczką wydrążamy środek, zostawiając 2-3 zewnętrzne warstwy. W garnku zagotowujemy razem bulion i białe wino. Tak przygotowane cebule gotujemy przez 3-4 minuty w winie i bulionie. Odcedzamy cebule i studzimy.
W międzyczasie, drobno kroimy wewnętrzne, uprzednio wydrążone warstwy cebuli i smażymy je na oliwie przez ok.10 minut. Gdy lekko zbrązowieją, odstawiamy do ostygnięcia.
W misce dokładnie mieszamy wystudzoną cebulę, z połową sera feta, bułką tartą, chili, chili w proszku, orzechami, pomidorami, tymiankiem i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Połówki cebuli wypełniamy nadzieniem. Następnie posypujemy wierzch pozostałym serem feta i dekorujemy gałązkami tymianku. Skrapiamy niewielką ilością oliwy pozostałej z zalewy z suszonych pomidorów, podlewamy pozostałym winem i bulionem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 25 minut, aż ser się roztopi. zacznie lekko bulgotać i nabierze złotego koloru.
Właśnie zbieram szczękę z klawiatury!!!
Cudo!
Wow! I'm impressed with all your different creations, they all look so beautiful and delicious. Your photos are so professional, they could be on the cover of a cookbook! Thanks so much for your enthusiasm and for adding so many great edible containers to our collections!
Szkoda, ze teraz tak rzadko mozna Cie czytac, ale jak juz cos pokazujesz to wymiatasz.
Nadziewane ogorki wykorzystam w najblizszym czasie jako jedzenie do pociagu.