Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym jest chyba najbardziej popularnym daniem kuchni kantońskiej na świecie. Zaraz po nim klasyfikuje się chyba danie chow mein. O ile chow mein daje nam duży wachlarz możliwości ( możemy tam wrzucić praktycznie wszystko),  danie „sweet and sour”  powinno smakować za każdym razem tak samo.  Cały sekret tej potrawy leży w odpowiednim dobraniu proporcji między słodkością a kwasowością sosu.  Ze względu na swoją popularność sos słodko-kwaśny doczekał się wielu swoich wersji. Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z Kantonu, miasta narodzin tej potrawy.

 

 Składniki:

  •  300 g wieprzowiny
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczku dymki
  • 1 mała czerwona papryczka chilli

Marynata:

  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki, doprawiona solą i pieprzem
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 120 ml wywaru mięsnego (kostka rosołowa) albo wody

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Połącz ze sobą składniki marynaty , zalej mięso i marynuj przez około 15-20 minut.  W tym czasie umyj i pokrój na kawałki paprykę. Przygotuj papryczkę chilli. Jeżeli masz jednorazowe, foliowe rękawiczki w kuchni, użyj ich do przygotowania chilli. Wydrąż pestki i pokrój bardzo drobno.  W wysokim garnku  nagrzej olej (ok 2 szklanek).

Połącz składniki na ciasto. Powinno być gęste, ale lejące.  Wrzuć zamarynowane kawałki mięsa i dobrze wymieszaj.  Wrzuć kawałki mięsa do oleju i smaż przez 3-4 minuty, mieszając i oddzielając kawałki od siebie.  Wyłów i osusz na papierowym ręczniku.

W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj.

Rozgrzej wok i dodaj olej. Wrzuć czosnek, paprykę, dymkę i papryczkę chilli. Smaż ciągle mieszając przez około 2-3 minuty.  Dodaj wieprzowinę  i ciągle mieszaj, aż  mięso nabierze złocistego koloru.  Wlej do woka zagotowany sos i dokładnie wymieszaj.  Podawaj z makaronem lub ryżem.

Ja jak zwykle dodałam jeszcze kiełki fasoli mung.

5 thoughts on “Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym po chińsku”

  1. o co dokladnie chodzi z tym ciastem? trzeba go wymieszac z miesem , dobrze zrozumialem?:)

  2. Matthew, dobrze zrozumiales :) Przygotuj ciasto w misce, dodaj mieso i dobrze wymieszaj. Potem usmaż wieprzowinę na goracym tluszczu, jak frytki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *