Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym jest chyba najbardziej popularnym daniem kuchni kantońskiej na świecie. Zaraz po nim klasyfikuje się chyba danie chow mein. O ile chow mein daje nam duży wachlarz możliwości ( możemy tam wrzucić praktycznie wszystko), danie „sweet and sour” powinno smakować za każdym razem tak samo. Cały sekret tej potrawy leży w odpowiednim dobraniu proporcji między słodkością a kwasowością sosu. Ze względu na swoją popularność sos słodko-kwaśny doczekał się wielu swoich wersji. Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z Kantonu, miasta narodzin tej potrawy.
- 300 g wieprzowiny
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczku dymki
- 1 mała czerwona papryczka chilli
Marynata:
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
Ciasto:
- 1 szklanka mąki, doprawiona solą i pieprzem
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sos:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 120 ml wywaru mięsnego (kostka rosołowa) albo wody
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Połącz ze sobą składniki marynaty , zalej mięso i marynuj przez około 15-20 minut. W tym czasie umyj i pokrój na kawałki paprykę. Przygotuj papryczkę chilli. Jeżeli masz jednorazowe, foliowe rękawiczki w kuchni, użyj ich do przygotowania chilli. Wydrąż pestki i pokrój bardzo drobno. W wysokim garnku nagrzej olej (ok 2 szklanek).
Połącz składniki na ciasto. Powinno być gęste, ale lejące. Wrzuć zamarynowane kawałki mięsa i dobrze wymieszaj. Wrzuć kawałki mięsa do oleju i smaż przez 3-4 minuty, mieszając i oddzielając kawałki od siebie. Wyłów i osusz na papierowym ręczniku.
W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj.
Rozgrzej wok i dodaj olej. Wrzuć czosnek, paprykę, dymkę i papryczkę chilli. Smaż ciągle mieszając przez około 2-3 minuty. Dodaj wieprzowinę i ciągle mieszaj, aż mięso nabierze złocistego koloru. Wlej do woka zagotowany sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Ja jak zwykle dodałam jeszcze kiełki fasoli mung.
pomidory w kuchni chińskiej???
mc, jak najbardziej :)
N=MUSZE TO ZROBIC KONIECZNIW
o co dokladnie chodzi z tym ciastem? trzeba go wymieszac z miesem , dobrze zrozumialem?:)
Matthew, dobrze zrozumiales :) Przygotuj ciasto w misce, dodaj mieso i dobrze wymieszaj. Potem usmaż wieprzowinę na goracym tluszczu, jak frytki :)