Kurczak chow mein

Kurczak chow mein, a właściwie danie „chow mein”  jest  chyba najpopularniejszym, zaraz po  „sweet and sour” daniem z chińskiej kuchni. Nazwa chow mein oznacza fried noodles czyli smażony makaron z dodatkami: kurczakiem, wołowiną, krewetkami, kapustą i innymi warzywami.   Makaron możemy serwować smażony (chrupki) albo miękki.  Ja osobiście zawsze gotuję miękki makaron, aby ograniczyć ilość tłuszczu, ale jeżeli masz ochotę zrobić typowy chow mein, wystarczy jak makaron pogotujesz dłużej, podsuszysz i dodasz więcej oleju niż podano w przepisie.  Tak samo możesz zastąpić kurczaka wołowiną bądź krewetkami.


Składniki:

  • 2 duże piersi kurczaka
  • 300 g  kiełków fasoli mung
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3-4 grzyby, pokrojone w paski
  • pęczek dymki, pokrojonej w podłużne paski
  • 200 g makaronu jajecznego  np Tao Tao
  • olej do smażenia np rzepakowy

Marynata:

  • 1 łyżka stołowa sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • nieco mniej niż 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (ewentualnie  skrobi ziemniaczanej)
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 1/4 szklanki  wody lub wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa sosu ostrygowego
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki stołowe wody
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 25 minut, gotowanie: 25 minut,  4-6 porcji

Godzinę przed gotowaniem wypłucz dokładnie kiełki i odstaw.

Kurczaka pokrój w równe paski, dodaj marynatę i na końcu skrobię kukurydzianą.  Marynuj przez 20-25 minut.

Poniższe rzeczy mogą być zrobione podczas marynowania kurczaka.  Przygotuj sos. W szklance rozpuść skrobię kukurydzianą z 4 łyżkami wody.  Dodaj resztę składników: wodę (wywar), sos ostrygowy, sojowy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.  Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Zanurz ugotowany makaron w zimnej wodzie aby zatrzymać proces gotowania i odcedź.  Umyj i pokrój wszystkie warzywa.
Na rozgrzany olej (2 łyżki) w woku wrzuć makaron i ciągle mieszaj, aż uzyskasz  złoto-brązowy kolor. Przełóż do miski i odstaw na bok.  Jeżeli wolisz miękki makaron, to omiń ten krok, dodając makaron na samym końcu.
Podgrzej 2 łyżki oleju w woku, dodaj mięso i cebulę. Pozwól mięsu nabrać koloru. Po ok 1 minucie, mieszaj intensywnie, aż kurczak będzie prawie gotowy. Przełóż do miski i  odstaw na bok.
Podsmaż resztę warzyw osobno (oprócz dymki), dosalając do smaku.  Dodaj oleju, jeżeli jest taka potrzeba. Kapustę pekińską zalej 1/4 szklanki wody i przykryj w czasie gotowania. .  Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Uzyskamy to właśnie dzięki częstemu mieszaniu warzyw w woku (nie tylko spód woka jest gorący, ale także ścianki).
Wrzuć wszystkie składniki z powrotem do woka i intensywnie wymieszaj. Zrób w środku „dziurę” i wlej sos, który dość szybko zgęstnieje. Wymieszaj stopniowo wszystkie warzywa z sosem, dodając na końcu pokrojoną dymkę.  Zostaw sobie garść, aby przybrać kurczaka  przed podaniem.
Masz parę możliwości jak podać to danie. Możesz polać makaron sosem, możesz podać osobno sos i makaron. Możesz również wymieszać makaron z sosem w woku.  Ja tak robię najczęściej. Pamiętaj tylko, aby podzielić makaron na mniejsze porcje i wymieszać je osobno. W przeciwnym wypadku makaron będzie miejscami suchy, nie wspominając o wypadającym  z woka jedzeniu (każdy wok ma swoją pojemność).  Smacznego!!!

7 thoughts on “Kurczak chow mein”

  1. Nie rozumiem tylko o co chodzi z tą kapustą? Wszystkie warzywa robic osobno? Czy smarzyc z kapusta i zalac to wodą? Podpowiedz proszę.

  2. Ania, wszystkie warzywa smażymy osobno. Kapustę dodatkowo zalewamy wodą i przykrywamy podczas krótkiego gotowania (wystarczy kilka minut, aby zmiękła) i odcedzamy. Wszystkie składniki powinni być ugotowane, a czas ich gotowania jest różny, dla tego wszystko smażymy osobno i łączymy na samym końcu w woku. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *