Smażona zielona fasolka

Zielona fasolka szparagowa, najpierw smażona na głębokim tłuszczu, potem stir fry w woku razem z ostrym sosem. Fasolkę możemy zastąpić szparagami lub zielona fasolą tyczną.

Smażona zielona fasolka

Składniki: (4 porcje)

  • 650ml oleju arachidowego, do smażenia
  • 450g zielonej fasolki,
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 ½ łyżko drobno pokrojonego imbiru
  • 3 łyżki drobno pokrojonej dymki
  • 1 ½ łyżka sosu chilli bean
  • 1 łyżka sosu yellow bean
  • 2 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru rozpuszczone w 1 łyżce

Przygotowanie:

Rozgrzej olej do smażenia, aż nabierze odpowiedniej temperatury. Dodaj zieloną fasolkę i smaż na głębokim oleju, aż się lekko pomarszczy, około 3-4 minuty. Przełóż fasolkę na ręcznik papierowy i osusz z nadmiaru tłuszczu.

W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, w którym smażyłaś fasolkę. Dodaj czosnek, imbir i dymkę i stir fry przez 30 sekund. Potem dodaj resztę składników. Stir fry przez 30 sekund i dodaj do woka zieloną fasolkę. Dobrze wymieszaj i stir fry jeszcze przez 30-40 sekund


6 myśli nt. „Smażona zielona fasolka”

  1. Witam od dawna korzystam z twojego blogu i potrawy są naprawde fantastyczne, bardzo dobrze opisane . Drugiego takiego miejsca chyba nie mozna spotkac:) Jestem fanem kuchni azjatyckiej i szukam Woka do moich potraw . Czy byłabyś w stanie polecić jakiegoś woka dla początkujących ?;)

  2. Oczywiscie ze sie nadaja. Mateusz kazdy ma preferencje, musisz kupic i wyprobowac kilka I wtedy na pewno znajdziesz cos dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *