Sałatka z makaronem somen

wiązki makaronu somenNadchodzi wiosna a wraz z nią ochota na sałatki.  Podążyłam więc za swoim apetytem i zrobiłam orzeźwiającą , zimną sałatkę z makaronem somen. Brzmi  orientalnie, ale makaron ten można dostać w Piotrze i w Pawle.  Makaron somen jest cienkim japońskim makaronem, w stylu vermicelli, zrobiony z mąki pszennej zamiast ryżowej.  Pakowany jest najczęściej w schludne wiązki.

 

wieprzowina char siuW przepisie znajdziemy składnik char siu. Jest to po prostu chińska wieprzowina BBQ. Ponieważ w Polsce mozna mieć trudności z kupieniem jej (nawet zrobieniem), można ja z powodzeniem zastąpić gotowaną szynką.  Jak w przypadku każdej sałatki, masz wolną rekę w proporcjach jak i zamianie składników dostosowując smak do swoich potrzeb.  Gotujesz w końcu dla siebie!

 

Składniki:

  • makaronu somen
  • 1/2 główki małej sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski
  • 250 g char siu albo szynki, pokrojonej w cienkie paski
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 6 paluszków krabowych, pokrojonych w cienkie paski
  • 3 lodyżki dymki, pokrojone skośnie

Dressing:

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki stołowe octu (białego lub ryżowego)
  • 2 łyżki opiekanych nasion białego sezamu
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: 40 minut, około 8 porcji

Ugotuj makaron zgodnie z instrakcją na opakowaniu.  Odcedź, wypłucz zimną wodą i odcedź ponownie. Nie rozgotuj makaronu, bo się stanie rozmoczony i miękki.

omlet

Z 2 jajek robimy omlet.  Gotowy omlet zwijamy w grube cygaro i kroimy na  paski.

W dużej misce mieszamy makaron, sałatę, char siu (szynkę), paluszki krabowe, dymkę i pokrojony omlet.

Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy nasiona sezamu (bez oleju). Intensywnie mieszamy. Jak nasiona zaczną brązowieć, ściągmy patelnie z ognia. Mieszamy wszystkie składniki dressingu.

Przed samym podaniem polewamy sałatkę gotowym dressingiem i dobrze mieszamy. Serwujemy w  pojedyńczych talerzach.

somen11

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *