Chrupiące i słodkie brokuły stir fry.
Brokuły z sezamem
Składniki: (4-6 porcji)
- 450-750g świeżych brokuł
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
- 1 ½ łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki drobno pokrojonej dymki
Przygotowanie:
Brokuły dokładnie płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy w gotującej, osolonej wodzie przez 5 minut. Przekładamy do lodowatej wody i odcedzamy na sitku.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Pieczemy nasiona sezamu, aż zbrązowieją.
W małej misce mieszamy podpieczony sezam z pozostałymi składnikami, a następnie mieszamy dokładnie z brokułami.
Kolor zdjęcia zniewala:) fajna propozycja:)
Uwielbiam ; )