Dzisiaj będzie szybko i smacznie. Danie z woka – makaron z warzywami stir fry z sosem sweet chilli. Potrawa ta jest doskonała na tzw. czyszczenie lodówki, możemy wykorzystać praktycznie dowolne warzywa. W mojej lodówce akurat była kapusta, marchew, kabaczek i fasolka. Podsmażając warzywa pamiętaj, że każde z nich ma inny czas przygotowania, więc najlepiej jak podsmażysz je w woku osobno, aby wszystkie były al dente. Można z powodzeniem dodać kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę. Pamiętaj jednak aby wybrać taki rodzaj mięsa, który nadaje się do dań stir fry, mięso wymagające długiego duszenia się tutaj nie sprawdzi i pozostanie twarde.
Makaron z warzywami stir fry z sosem sweet chilli
Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- ¼ główki białej kapusty, poszatkowanej
- ¼ główki kapusty piekińskiej, poszatkowanej
- 1 marchew, pokrojona w paski
- ok 20 sztuk zielonej fasolki, pokrojonej w2cm kawałki
- ½ oberżyny, pokrojonego w paski
- 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
- 2cm świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojonego
- 4 chilli, drobno pokrojone (lub do smaku)
- ½ puszki kukurydzy
- ½ szklanki wywaru z kurczaka
- ½ szklanki sosu sweet chilli
- chiński makaron typu sobą lub udong na 4 osoby
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy wszystkie warzywa po kolei, aż zmiękną ale pozostaną al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Na sam koniec mieszamy w woku makaron z warzywami, wywarem i sosem sweet chilli.
Wygląda bardzo smacznie
Bardzo prosty przepis Anna, zachęcam do spróbowania :-)
Moje ulubione… po imprezowe danie