Makaron z warzywami stir fry z sosem sweet chilli

Dzisiaj będzie szybko i smacznie. Danie z woka – makaron z warzywami stir fry z sosem sweet chilli. Potrawa ta jest doskonała na tzw. czyszczenie lodówki, możemy wykorzystać praktycznie dowolne warzywa. W mojej lodówce akurat była kapusta, marchew, kabaczek i fasolka. Podsmażając warzywa pamiętaj, że każde z nich ma inny czas przygotowania, więc najlepiej jak podsmażysz je w woku osobno, aby wszystkie były al dente. Można z powodzeniem dodać kurczaka, wołowinę lub wieprzowinę. Pamiętaj jednak aby wybrać taki rodzaj mięsa, który nadaje się do dań stir fry, mięso wymagające długiego duszenia się tutaj nie sprawdzi i pozostanie twarde.

Makaron z warzywami stir fry z sosem sweet chilli

Składniki:

 

  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • ¼ główki białej kapusty, poszatkowanej
  • ¼ główki kapusty piekińskiej, poszatkowanej
  • 1 marchew, pokrojona w paski
  • ok 20 sztuk zielonej fasolki, pokrojonej w2cm kawałki
  • ½ oberżyny, pokrojonego w paski
  • 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
  • 2cm świeżego korzenia imbiru, drobno pokrojonego
  • 4 chilli, drobno pokrojone (lub do smaku)
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki wywaru z kurczaka
  • ½ szklanki sosu sweet chilli
  • chiński makaron typu sobą lub udong na 4 osoby
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy wszystkie warzywa po kolei, aż zmiękną ale pozostaną al dente.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Na sam koniec mieszamy w woku makaron z warzywami, wywarem i sosem sweet chilli.
WH3A4357-copy WH3A4362-copy WH3A4364-copy WH3A4365-copy

3 myśli nt. „Makaron z warzywami stir fry z sosem sweet chilli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *