Wołowina w sosie ostrygowym


Wołowina w sosie ostrygowym

Składniki: (4 porcje)

  • 450g polędwicy wołowej lub sirlion steka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 ½ łyżki drobno pokrojonej dymki do przybrania

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w paski o długości 5 cm i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe lub sherry i skrobię kukurydzianą. Marynujemy przez 30 minut.

Rozgrzewamy wok, dodajemy olej i rozgrzewamy, aż zacznie się dymić. Dodajemy wołowinę i smażymy przez 5 minut. Mięso powinno być lekko brązowe na zewnątrz, a w środku cały czas surowe. Usmażone mięso odkładamy na bok, a wok wycieramy ręcznikiem papierowym.

Ponownie rozgrzewamy wok. Dodajemy sos ostrygowy i zmniejszamy ogień. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterek i posypujemy dymką.


Jedna myśl nt. „Wołowina w sosie ostrygowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *