Wołowina w sosie ostrygowym
Składniki: (4 porcje)
- 450g polędwicy wołowej lub sirlion steka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 ½ łyżki drobno pokrojonej dymki do przybrania
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w paski o długości 5 cm i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe lub sherry i skrobię kukurydzianą. Marynujemy przez 30 minut.
Rozgrzewamy wok, dodajemy olej i rozgrzewamy, aż zacznie się dymić. Dodajemy wołowinę i smażymy przez 5 minut. Mięso powinno być lekko brązowe na zewnątrz, a w środku cały czas surowe. Usmażone mięso odkładamy na bok, a wok wycieramy ręcznikiem papierowym.
Ponownie rozgrzewamy wok. Dodajemy sos ostrygowy i zmniejszamy ogień. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterek i posypujemy dymką.
Pięknie wygląda i na pewno super smakuje :) pozdrawiam :)