Sezonowe szparagowe szaleństwo dopadło również i mnie, czego wynikiem jest poniższy przepis na chiński ryż z krewetkami, czosnkiem i szparagami. Połączenie smaków istnie niebiańskie, danie okazało się niezwykle aromatyczne, a zarazem bardzo rześkie, zatem znakomicie nadaje się na ciepłe letnie wieczory, które, mam nadzieję, są już tuż tuż.
Składniki (3 porcje):
- 200g krewetek
- 2 jajka
- ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- ½ pęczka dymki, pokrojonej w 1 cm kawałki
- 2 łyżki białego sezamu
- 250g szparagów
- 1 drobno pokrojona papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- ½ dużej marchewki, startej
- 2 ½ szklanki ryżu, najlepiej ugotowanego 2 dni wcześniej (około 450g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie płuczemy w wodzie. Obcinamy zdrewniałe końcówki, około 4-6 cm, a resztę twardej końcówki obieramy ze skórki za pomocą obieraczki. W szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy szparagi i zagotowujemy ponownie, zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia 8 minut po czym odcedzamy. Szparagi są gotowe, gdy są na tyle miękkie, że łatwo wbić w nie nóż. Twarde końcówki nadają się znakomicie na wywar, więc nie musisz ich wyrzucać :) Gotowe szparagi kroimy na 2 cm kawałki.
Ryż przebieramy widelcem lub palcami, aby go rozkleić. Powinien być sypki.
Rozgrzewamy łyżkę oleju w woku, wrzucamy jajka i smażymy tak jak jajecznicę. Odstawiamy na bok.
Ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju w woku. Smażymy cebulę aż stanie się przezroczysta, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i sezam i wszystko smażymy 30 sekund. Dodajemy dymkę, szparagi i krewetki i smażymy 3 minuty. Dodajemy ryż, jajka, sos sojowy i sos ostrygowy, solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy około 2-3 minuty i podajemy od razu. Smacznego!
Wyjęłabm krewetki z tego pysznego dania i z chęcią wpałaszowała resztę:) Pozdrawiam:)
uwielbiam krewetki… mniam!
Świetny pomysł, ale czy to będzie działać na dłuższą metę?
Przepis wypróbowany- pychota. W zależności od upodobań zmodyfikowałem go lekko pod siebie ;p Dodaje ponad pół kilo krewetek ;D, a ryż wcześniej zasmażam z jajkiem. Obie wersje wyśmienite ;D