Polędwica wieprzowa z jabłkami

Klasyczne połączenie smaków, polędwica wieprzowa duszona razem z jabłkami. Szybki i niskokaloryczny obiad.

Polędwica wieprzowa z jabłkami

Składniki:

  • 600g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Polędwicę wieprzową dokładnie opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym.

Pokrój mięso na 3cm steki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj polędwicę i obsmaż ją z każdej strony, aż zbrązowieje, około 2,5 minuty na każdą stronę. Odłóż na bok.

Do tej samej patelni dodaj pokrojone jabłka i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.

Dodaj czosnek, syrop klonowy, ocet i 3 łyżki wody. Zagotuj i dodaj polędwicę, razem z sokami wypływającymi z mięsa. Duś przez kilka minut, aż polędwica się ugotuje i sos zgęstnieje. Dodaj musztardę i dobrze wymieszaj.

Najlepiej smakuję z ryżem i smażoną cebulką.

Ryż ze smażoną cebulką

200g ryżu basmati przełóż do garnka i zalej zimna wodą (woda powinna wystawać poza ryż na 2,5cm). Dodaj ½ kostki rosołowej i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut, aż woda prawie wyparuje. Przykryj i odstaw na bok na 5 minut, potem widelcem wymieszaj, aby ryż nabrał puszystości.

W międzyczasie rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i dodaj 1 cebulę, drobną pokrojoną w piórka i smaż, aż zbrązowieje. Dodaj do ryżu i dobrze wymieszaj.


  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *