Klasyczne połączenie smaków, polędwica wieprzowa duszona razem z jabłkami. Szybki i niskokaloryczny obiad.
Polędwica wieprzowa z jabłkami
Składniki:
- 600g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Polędwicę wieprzową dokładnie opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
Pokrój mięso na 3cm steki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj polędwicę i obsmaż ją z każdej strony, aż zbrązowieje, około 2,5 minuty na każdą stronę. Odłóż na bok.
Do tej samej patelni dodaj pokrojone jabłka i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko zmiękną.
Dodaj czosnek, syrop klonowy, ocet i 3 łyżki wody. Zagotuj i dodaj polędwicę, razem z sokami wypływającymi z mięsa. Duś przez kilka minut, aż polędwica się ugotuje i sos zgęstnieje. Dodaj musztardę i dobrze wymieszaj.
Najlepiej smakuję z ryżem i smażoną cebulką.
Ryż ze smażoną cebulką
200g ryżu basmati przełóż do garnka i zalej zimna wodą (woda powinna wystawać poza ryż na 2,5cm). Dodaj ½ kostki rosołowej i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś przez 10 minut, aż woda prawie wyparuje. Przykryj i odstaw na bok na 5 minut, potem widelcem wymieszaj, aby ryż nabrał puszystości.
W międzyczasie rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i dodaj 1 cebulę, drobną pokrojoną w piórka i smaż, aż zbrązowieje. Dodaj do ryżu i dobrze wymieszaj.