Egg fried rice z kurczakiem

Dzisiaj danie z orientalną nutką, niezwykle szybkie w przygotowaniu i bardzo smakowite czyli kolejna propozycja na smażony ryż – jeden z moim ulubionych „pewniaków”. Dotychczas proponowałam Wam trzy sprawdzone wersje tej potrawy: klasyczną , z czosnkiem i brokułami oraz z krewetkami i szparagami, ale egg fried rice smakuje z każdym dodatkiem, więc spokojnie możecie popróbować wszystkiego :) Dzisiejszą wersje z kurczakiem podałam jako dodatek do ostrych skrzydełek kurczaka po chińsku, które zaplanowałam na następny wpis. Tymczasem życzę udanych eksperymentów i smacznego :)


Składniki :

  • 2 szklanki ryżu, ugotowanego dwa dni wcześniej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 100g sałaty pekińskiej
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego

Przygotowanie:
Pierś kurczaka dokładnie myjemy i gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Ugotowaną pierś drzemy widelcem na kawałki.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju w woku, smażymy jajka jak na jajecznicę i odstawiamy.
Rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i smażymy cebulkę. Dodajemy sałatę pekińską i czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.
Do cebulki i sałaty dodajemy pozostałe składniki: kurczaka, jajko, ryż, sos ostrygowy i sojowy, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Smacznego!

3 thoughts on “Egg fried rice z kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *