Ryba stir fry z imbirem – chińskie danie z woka na szybko

Dania typu stir fry są jednymi z moich ulubionych ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość poeksperymentowania z lokalnymi składnikami.
Stir fry to szybkie smażenie w woku – tradycyjnej patelni z okrągłym dnem wykonanej ze stali węglowej, stosowanej dziś powszechnie nie tylko w Azji, ale i na całym świecie.Technika stir fry (lub jak kto woli chao) została wynaleziona najprawdopodobniej za czasów panowania dynastii Han na przełomie Starej i Nowej Ery, rozwinięta następnie za czasów Songów, a spopularyzowana podczas wielowiekowego panowania dynastii Ming. Do tego stopnia, że bez woka trudno sobie w ogóle wyobrazić współczesną kuchnię Państwa Środka i Azji w ogóle.

Oprawiając wczoraj rybę na filety, nie mogłam odmówić sobie wykorzystania części jednego z nich na stir fry właśnie. Resztę składników dobrałam z tego, co miałam akurat pod ręką. Danie wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, zapewne za sprawą usmażonych al dente warzyw z charakterystyczną nutą imbiru.

 Ryba stir fry z imbirem

Składniki:

• 200g białej ryby, pokrojonej w kostkę (w naszym przypadku lokalna mamsa)
• mączka kukurydziana
• 3cm kawałek świeżego imbiru, bardzo drobno pokrojonego
• 5 ząbków czosnku, drobno pokrojonego
• 2 papryczki chili, drobno pokrojone
• 50g liści szpinaku
• ¼ kapusty pekińskiej, poszatkowanej
• 100g kiełków fasoli mung
• 100g suszonych grzybów shitake
• dymka
• ¼ szklanki wywaru z kurczaka
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka sosu rybnego
• sól, pieprz
• olej do smażenia

Przygotowanie:

Suszone grzyby moczymy w wodzie przez okolo 15 minut, następnie kroimy w paski.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kapuste pekińską i szpinak około 2 minut i dodajemy czosnek, imbir i chili. Smażymy kolejne 30 sekund i odkładamy.
Następnie w tym samym woku smażymy grzyby i kiełki fasoli przez około 1 minutę. Odkładamy.
Kawałki ryby obtaczamy w mączce kukurydzianej z dodatkiem soli i pieprzu. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy tak przygotowaną rybę, aż zbrązowieje.
W szklance mieszamy wywar z kurczaka, sos sojowy, sos rybny i 2 łyżeczki mączki kukurydzianej.
W woku mieszamy wszystkie uprzednio usmażone składniki i zalewamy wszystko wywarem zmieszanym z sosami rybnym i sojowym, który szybko się zagotowuje i redukuje.

Podajemy z ryżem posypane dymką.

 

 

6 thoughts on “Ryba stir fry z imbirem – chińskie danie z woka na szybko”

  1. napisze moze nie w temacie, ale napiszcie proszę gdzie obecnie mieszkacie, czy w wiosce u Grocha czy w Santa Fe. Czy trudno znaleźc cos sensownego w miasteczku do wynajęcia?

  2. Anna mieszkamy w Santa Fe. Domów do wynajęcia jest trochę, ostatnio nawet obejrzeliśmy kilka dla sportu, ale nic nas nie zainteresowało na tyle, żeby rozważać przeprowadzkę. Wiele zależy od budżetu. Pozdro.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *