Cebulowe bhaji są indyjskim snackiem o popularności wśród przekąsek dorównującej tej jaką cieszy się kurczak w sosie tikka masala wśród dań głównych. Można je podawać jako dodatek do posiłku lub jeść same jako przekąskę na przykład z raithą. Cebulowe bhaji to nic innego jak rodzaj placków cebulowych, czyli cebula smażona w cieście, a przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy :) Pierwsze bhaji robiłam według receptury znalezionej przypadkiem na opakowaniu mąki z ciecierzycy, ale z czasem powstał nowy, bardziej aromatyczny przepis :) Zachęcam do spróbowania, bo jest to fajny dodatek np. do piwa zamiast oklepanych paluszków czy chipsów :)
Składniki (20-25 sztuk):
- 3-4 duże cebule, pokrojona w piórka
- 200g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 zielona papryczka chili, drobno pokrojona (opcjonalnie)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki czosnku
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry (opcjonalnie)
- 100-150 ml wody
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, chili, kmin, kurkumę i kolendrę i mieszamy powoli z wodą.
Do gotowej masy dodajemy cebulę i chili. Ciasto powinno być gęste, a cebula dokładnie wymieszana.
Nagrzewamy olej do 180ºC.
Smażymy na gorącym oleju po 1 dużej łyżce ciasta, tak długo, aż placki się zarumienią, po czym odkładamy na papier kuchenny i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Podajemy z ketchupem, kwaśną śmietaną lub np ritha.
Oglądaliśmy niedawno taki program "Zaproś mnie do stołu" i jedna z uczestniczek zabawy przygotowywała właśnie cebulowe bhaji.
Teraz wiemy dokładnie co to za danie i jak się je robi;-)
Pozdrawiam;-)
Ja bym się chętnie załapała na taką przekąskę:)
cudowny pomysł! ależ muszą smakować!
Jadłam raz (nie w domu) i odchorowałam, a szkoda bo to dobre.
tikka masala to nie jest indyjskie ani tym bardziej hinduskie, a brytyjskie danie.
Sp, tikka masala oryginalnie pochodzi z Indii, a ulubione danie Brytyjczykow jest jego modyfikacja, pozdrawiam :)
Pochodzi z Indii, ale zostało stworzone dla Brytyjczyków tam, a nie autochtonicznym mieszkańców Indii. Pozdrawiam też.
Są pyszne ,poszukiwałem tego przepisu , bo jedząc kiedyś zakochałem się w smaku i lekkości :)Nareszcie mogę je przyrządzić samemu.
Pozdrawiam :)
Witam, ostatnio sporo czytałem Pani blog, parę rzeczy już popróbowałem robić przepisy jak i blog rewelacja, tylko mam jedną wątpliwość w paru przepisach w składnikach jest kmin rzymski i teraz pytanie chodzi o taki cały czy zmielony już??
Dziekuje za zwrocenie mi uwagi :) Jezeli w przepisie najpierw podsmazamy kmin, nalezy uzyc go w calosci. W tym przepisie akurat wykorzustujemy kmin zmielony. Pozdrawiam:)