Cebulowe bhaji

Cebulowe bhaji są indyjskim snackiem o popularności wśród przekąsek dorównującej tej jaką cieszy się kurczak w sosie tikka masala wśród dań głównych. Można je podawać jako dodatek do posiłku lub jeść same jako przekąskę na przykład z raithą. Cebulowe bhaji to nic innego jak rodzaj placków cebulowych, czyli cebula smażona w cieście, a przepisów na nie  jest tyle ilu kucharzy :) Pierwsze bhaji robiłam według receptury znalezionej przypadkiem na opakowaniu mąki z ciecierzycy, ale z czasem powstał nowy, bardziej aromatyczny przepis :) Zachęcam do spróbowania, bo jest to fajny dodatek np. do piwa zamiast oklepanych paluszków czy chipsów :)

Składniki (20-25 sztuk):

 

  • 3-4 duże cebule, pokrojona w piórka
  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 zielona papryczka chili, drobno pokrojona (opcjonalnie)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 100-150 ml wody
  • Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, chili, kmin, kurkumę i kolendrę i mieszamy powoli z wodą.

 

Do gotowej masy dodajemy cebulę i chili.  Ciasto powinno być gęste, a cebula dokładnie wymieszana.

 

Nagrzewamy olej do 180ºC.

 

 

 

Smażymy na gorącym oleju po 1 dużej łyżce ciasta, tak długo, aż placki się zarumienią, po czym odkładamy na papier kuchenny i odsączamy nadmiar tłuszczu.

 

 

 

 

Podajemy z ketchupem, kwaśną śmietaną lub np ritha.

 

 

10 myśli nt. „Cebulowe bhaji”

  1. Oglądaliśmy niedawno taki program "Zaproś mnie do stołu" i jedna z uczestniczek zabawy przygotowywała właśnie cebulowe bhaji.
    Teraz wiemy dokładnie co to za danie i jak się je robi;-)
    Pozdrawiam;-)

  2. Pochodzi z Indii, ale zostało stworzone dla Brytyjczyków tam, a nie autochtonicznym mieszkańców Indii. Pozdrawiam też.

  3. Są pyszne ,poszukiwałem tego przepisu , bo jedząc kiedyś zakochałem się w smaku i lekkości :)Nareszcie mogę je przyrządzić samemu.
    Pozdrawiam :)

  4. Witam, ostatnio sporo czytałem Pani blog, parę rzeczy już popróbowałem robić przepisy jak i blog rewelacja, tylko mam jedną wątpliwość w paru przepisach w składnikach jest kmin rzymski i teraz pytanie chodzi o taki cały czy zmielony już??

  5. Dziekuje za zwrocenie mi uwagi :) Jezeli w przepisie najpierw podsmazamy kmin, nalezy uzyc go w calosci. W tym przepisie akurat wykorzustujemy kmin zmielony. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *