Pasztet z wątróbki


Od dziecka lubiłam wszelkie pasztety czy wątrobianki na kromce świeżego chleba, obowiązkowo z kawałkiem kwaszonego ogórka. Moja mama robiła wspaniały zapiekany pasztet wołowy, którego zapach roznosił się po całym domu i pobudzał nasze apetyty. Dla odmiany dzisiaj ja zrobiłam mój pierwszy  pasztet z kurzych wątróbek i jestem nim zachwycona. Nie spodziewałam się, że to takie proste i szybkie, więc  najprawdopodobniej kupne pasztety pójdą na stałe w zapomnienie.

Idąc za ciosem upiekłam też swój pierwszy chleb, bez którego pasztet nie smakowałby tak samo. Cebulowe chutney, ser stilton, gruszki w occie i dżem żurawinowy okazały się idealnym, wydobywającym kwintesencję smaku uzupełnieniem.
Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej
  • 200g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki brandy
  • 2 łyżeczki wina Porto
  • sól, pieprz do smaku
  • 50g masła do polania na wierzchu


Przygotowanie:
Wątróbki dokładnie płuczemy, obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
W garnku roztapiamy 100g masła. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż zmiękną (około 5 minut). Dodajemy wątróbkę, tymianek i często mieszając gotujemy około 4 minut, aż wątróbką nabierze koloru zewnątrz, a w środku będzie jeszcze lekko różowa. Na tym etapie dodajemy brandy i port i gotujemy jeszcze około 10-20 sekund. Ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe 100g masła i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy i dostawiamy aż masło zmięknie i się częściowo rozpuści. Solimy i pieprzymy


Całość przekładamy do blendera i ucieramy na gładką masę.
Gotowy pasztet przekładamy do pojemnika.
Roztapiamy pozostałe 50g masła i polewamy pasztet. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Masło zgęstnieje i utworzy cienką warstwę, która zapobiegnie wysuszaniu się pasztetu.

  

7 myśli nt. „Pasztet z wątróbki”

  1. Mam pytanie. Czy pisząc port masz na myśli wino porto, czy piwo porter. Domyślam się, że raczej wino, ale wole mieć pewność zanim zacznę kompletować składniki. Pozdrawiam. Janek

  2. Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem – wyszedł świetnie. Teraz ruszam zmierzyć się z innymi Twoimi przepisami. Pozdrawiam. Janek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *