Gruszki w occie

Urlop poszedł już niestety w zapomnienie i na dobre wpadłam w wir pracy. Wróciły codzienne obowiązki, na szczęście również i te miłe, a wraz z nimi gotowanie :) Wertując zapiski zwróciłam uwagę na wydawałoby się nietypowy, acz bardzo interesujący przepis na gruszki w occie. Bardzo lubię owoce, zwykle jednak w prostej, niewyszukanej postaci, zatem pomysł na połączenie ich z octem zaintrygował na tyle, że postanowiłam ów przepis wypróbować. Jako efekt otrzymujemy ciekawy słodko-kwaśny smak i goździkowy aromat, choć przyznam, że odniosłam wrażenie, jakby gruszki były nieco zbyt słodkie (następnym razem dodam odrobinę mniej cukru) . Podałam je jako przystawkę do domowego pasztetu, ale wydaje mi się, że stanowiłyby ciekawy dodatek do dań mięsnych oraz urozmaicenie zwykłych kanapek :)

Składniki:

  • gruszki (ja zużyłam 6)
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 250g cukru 
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 10 goździków

Przygotowanie:

Gruszki obieramy że skórki,  wycinamy gniazda i kroimy w ćwiartki.

W garnku zagotowujemy wszystkie składniki, a gdy cukier się rozpuści wkładamy gruszki i gotujemy na małym ogniu 25-30 minut lub dopóki owoce nie zmiękną. Przekładamy gruszki do słoika i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy, stawiamy denkiem do góry i czekamy aż się wystudzą. Odstawiamy przynajmniej na tydzień.

 

6 thoughts on “Gruszki w occie”

  1. I've seen pears poached in saffron before but this is the first time i've heard of vinegar! That sweet and sour taste must be a wonderful combination, especially with a little kick of black pepper. Great job!

  2. Ja w tym roku zrobilam az 24 sloie po 2l i mysle ze starczy mi na calo zime sa przepyszne.teresa2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *