Pasztet z pieczywem, czyli czerwcowe wyzwanie Daring Cooks, to pomysł Valerie z bloga The Chocolate Bunny i Evelyne z Cheap Ethnic Eatz! Można było, jak zwykle, wybrać z kilku przepisów w zależności od własnych preferencji – od pasztetu rybnego, poprzez warzywny, aż po tradycyjny z wątróbki. Ja zdecydowałam się na pasztet z wieprzowiny, głównie dlatego, że jeszcze takiego nie robiłam. Drugim elementem wyzwania było upieczenie własnego pieczywa, co mnie bardzo ucieszyło, bo w tej dziedzinie brakuje mi jeszcze doświadczenia :) Wybrałam przepis na francuskie bagietki, których miąższ wyszedł mi lekko zbity, ale skórkę miały cudownie chrupiącą. Pasztet podałam na liściach sałaty skropionych balsamicznym winegret, z chutney z czerwonej cebuli i oczywiście z kwaszonymi ogórkami. Mieliśmy naprawdę wyborną ucztę :)
Three Spice Liver Pate
Składniki :
450g wątroby wieprzowej
230g słoniny
230g mielonej wieprzowiny
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 żółtko
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki zmielonej kolendry
½ łyżeczki kminu
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki ostrej papryki
¾ łyżeczki soli
1 łyżka świeżo startego pieprzu
2 łyżki brandy
liście laurowe
plastry boczku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Wątróbkę i słoninę kroimy na bardzo małe kawałki. Razem z mieloną wieprzowiną, czosnkiem, cebulą, cynamonem, kolendrą, kminem, tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę.
W dużej misce mieszamy uzyskaną miksturę z brandy, jajkiem i żółtkiem.
Przygotowaną wcześniej formę wykładamy plastrami boczku i liśćmi laurowymi. Przekładamy gotową masę do foremki, na wierzchu kładziemy liście laurowe i przykrywamy plastrami boczku. Ja dodatkowo położyłam świeży tymianek.
Tak przygotowaną formę z pasztetem wkładamy do większej blachy, którą zalewamy wodą do 2/3 wysokości ścianek. Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 1-1,5 godziny. W czasie pieczenia pasztet się skurczy i wypuści dużo soków, w których będzie pływał. Im dłużej poleży w tych sokach po upieczeniu tym więcej ich wchłonie z powrotem.
Przed podaniem zdejmujemy boczek i liście laurowe.
Francuskie bagietki
Składniki :
Dzień wcześniej:
120ml ciepłej wody
1/16 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka mąki
W misce mieszamy składniki i formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 14 godzin w pokojowej temperaturze. Ciasto lekko wyrośnie i będzie się pienić.
Ciasto właściwe:
1 łyżeczka (5ml) suszonych drożdży
240 – 300 ml ciepłej wody (latem, przy dużej wilgotności powietrza, zaleca się użycie mniejszej ilości wody)
3 ½ szklanki mąki
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku (moje 3 gorsze ;) )
Drożdże mieszamy z wodą, ciastem z dnia poprzedniego, mąką, tymiankiem i solą. Ręcznie lub za pomocą miksera lub maszyny do chleba urabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne, około 5 minut.
Przekładamy ciasto do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w pokojowej temperaturze na 3 godziny. Po godzinie lekko odgazowujemy ciasto zgniatając je i odwracamy. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
Przekładamy ciasto na lekko naoliwioną powierzchnię i dzielimy na 3 równe kawałki (ja zamiast trzech bagietek zrobiłam 6 małych ). Każdy z kawałków z grubsza formujemy w owal, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Każdy z kawałków składamy wzdłuż na pół, wewnętrzną częścią dłoni zgniatamy brzegi, ponownie składamy na pół, lekko spłaszczamy I ponownie zgniatając łączymy na brzegach Palcami rolujemy bagietkę o długości 40 cm.
Gotowe bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy i odstawiamy na 1- 1 ½ godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 240ºC.
Przed włożeniem bagietek do piekarnika nacinamy je ostrym nożem w trzech miejscach pod katem 45º. Spryskujemy obficie ciepłą wodą, dzięki czemu będą miały chrupiącą skórkę.
Życie na Filipinach. Azja, Podróże, Gotowanie, Filipiny, Blog.
Rozumiem Ta strona korzysta z plików cookies w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu oraz w celach statystycznych. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Przeglądanie stron bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
rewelacja! uwielbiam domowe pasztety :)
Such a beautiful photo of your pate, salad and bread! Well done!
love how your bacon wraps around the pate so perfectly. The french baguette looks very soft and fluffy as well, great job on the challenge :D