Pasztet z pieczywem – czerwcowe wyzwanie Daring Cooks

Pasztet z pieczywem, czyli czerwcowe wyzwanie Daring Cooks, to pomysł Valerie z bloga The Chocolate Bunny i Evelyne z Cheap Ethnic Eatz! Można było, jak zwykle, wybrać z  kilku przepisów w zależności od własnych preferencji – od pasztetu rybnego, poprzez  warzywny, aż po tradycyjny z wątróbki. Ja zdecydowałam się na pasztet z wieprzowiny, głównie dlatego, że jeszcze takiego nie robiłam. Drugim elementem wyzwania było upieczenie własnego pieczywa, co mnie bardzo ucieszyło, bo w tej dziedzinie brakuje mi jeszcze doświadczenia :) Wybrałam przepis na francuskie bagietki, których miąższ wyszedł mi lekko zbity,  ale skórkę miały cudownie chrupiącą. Pasztet podałam na liściach sałaty skropionych balsamicznym winegret, z chutney z czerwonej cebuli i oczywiście z kwaszonymi ogórkami. Mieliśmy naprawdę wyborną ucztę :)

Three Spice Liver Pate

Składniki :

  • 450g wątroby wieprzowej
  • 230g słoniny
  • 230g mielonej wieprzowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżo startego pieprzu
  • 2 łyżki brandy
  • liście laurowe
  • plastry boczku

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

Wątróbkę i słoninę kroimy na bardzo małe kawałki. Razem z mieloną wieprzowiną, czosnkiem, cebulą, cynamonem, kolendrą, kminem, tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę.

W dużej misce mieszamy uzyskaną miksturę z brandy, jajkiem i żółtkiem.

 

Przygotowaną  wcześniej formę wykładamy plastrami boczku i liśćmi laurowymi. Przekładamy gotową masę do foremki, na wierzchu kładziemy liście laurowe i przykrywamy plastrami boczku. Ja dodatkowo położyłam świeży tymianek.

 

Tak przygotowaną formę z pasztetem wkładamy do większej blachy, którą zalewamy wodą do 2/3 wysokości ścianek. Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 1-1,5 godziny.  W czasie pieczenia pasztet się skurczy i wypuści dużo soków, w których będzie pływał. Im dłużej poleży w tych sokach po upieczeniu tym więcej ich wchłonie z powrotem.

 
Przed podaniem zdejmujemy boczek i liście laurowe.

Francuskie bagietki

 

Składniki  :

Dzień wcześniej:

  • 120ml ciepłej wody
  • 1/16 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka mąki

W misce mieszamy składniki i formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 14 godzin w pokojowej temperaturze. Ciasto lekko wyrośnie i będzie się pienić.

 Ciasto właściwe:

  • 1 łyżeczka (5ml) suszonych drożdży
  • 240 – 300 ml ciepłej wody (latem, przy dużej wilgotności powietrza, zaleca się użycie mniejszej ilości wody)
  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tymianku (moje 3 gorsze ;) )

 

Drożdże mieszamy z wodą,  ciastem z dnia poprzedniego,  mąką, tymiankiem i solą. Ręcznie lub za pomocą miksera lub maszyny do chleba urabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne, około 5 minut.

Przekładamy ciasto do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w pokojowej temperaturze na 3 godziny. Po godzinie lekko odgazowujemy ciasto zgniatając je i odwracamy. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
Przekładamy ciasto na lekko naoliwioną powierzchnię i dzielimy na 3 równe kawałki (ja zamiast trzech bagietek zrobiłam 6 małych ). Każdy z kawałków z grubsza formujemy w owal, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Każdy z kawałków składamy wzdłuż na pół, wewnętrzną częścią dłoni zgniatamy brzegi, ponownie składamy na pół, lekko spłaszczamy I ponownie zgniatając łączymy na brzegach  Palcami rolujemy bagietkę o długości 40 cm.
Gotowe bagietki przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykrywamy i odstawiamy na 1- 1 ½  godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 240ºC.

Przed włożeniem bagietek do piekarnika nacinamy je ostrym nożem w trzech miejscach pod katem 45º. Spryskujemy obficie ciepłą wodą, dzięki czemu będą miały chrupiącą skórkę.

 
Pieczemy 25-30 minut.
Smacznego :)

    

3 myśli nt. „Pasztet z pieczywem – czerwcowe wyzwanie Daring Cooks”

  1. love how your bacon wraps around the pate so perfectly. The french baguette looks very soft and fluffy as well, great job on the challenge :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *