Aktualnym wyzwanim Daring Cooks jest Wieprzowina Moo Shu – pomysł Shelley, prowadzącej bloga C Mom Cook.
Placki mandaryńskie
Składniki: (16 placków)
• 250g mąki
• 190ml wrzącej wody
• 2 łyżeczki cukru
• olej sezamowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i dodajemy cukier. Cały czas mieszając powoli dodajemy gorącą wodę. Mieszamy wszystkie składniki, aż się dobrze połączą i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto wydaje nam się zbyt suche, dodajemy po łyżeczce wody. Przykrywamy miskę wilgotnym ręcznikiem i odkładamy na 30 minut.
Rolujemy ciasto w wałek i dzielimy na 16 równych kawałków.
Bierzemy po dwa kawałki ciasta, które rozwałkowujemy na 8cm placki. Wierzch jednego placka smarujemy olejem sezamowym i sklejamy dwa placki razem, które dalej rozwałkowujemy na placek 20cm. Podczas wałkowania placków reszta ciasta powinna być przykryta wilgotnym ręcznikiem, aby nie wysychało.
![placki-mandarynskie[1]](http://www.poluzuj.pl/wp-content/uploads/2015/02/placki-mandarynskie12.jpg)
Jeżeli nie podajemy placków od razu, możemy je odgrzać na parze (1-2 minuty) lub w mikrofali (20-30 sekund).
Zawsze używaj wrzący wody, ułatwia ona późniejsze wałkowanie ciasta.
Wieprzowina Moo Shu
Składniki: (4 porcje)
• 30g suszonych, chińskich, czarnych grzybów (można zastąpić shitake i mum)
• 450g polędwicy wieprzowej, drobno pokrojonej
• ¾ szklanki (ok 100g) pędów bambusa, drobno pokrojonych
• 3 szklanki (ok 170g) kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej
• 2 łyżki świeżo startego imbiru
• 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
• 3 duże jajka
• 1 łyżeczka soli
• 4 łyżki oleju
• 2 szczypiory od dymki
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 2 łyżeczki wina ryżowego np. Shaoxing
• kilka kropel oleju sezamowego
• placki mandaryńskie
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie przez 15 minut, odcedzamy, osuszamy i cienko kroimy.
Lekko ubijamy jajka razem z połową soli.
Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy jajka, jak na jajecznice, gdy się zetną, ale nie za mocno, odkładamy na bok.
Rozgrzewamy pozostały olej i smażymy mięso około 1 minuty, aż zmieni kolor. Dodajemy grzyby, pędy bambusa, kapustę pekińską, szczypiory, czosnek, imbir i smażymy mieszając kolejne 2 minuty. Dodajemy resztę soli, sos sojowy i wino ryżowe, mieszamy i smażymy 2 minuty. Dodajemy jajka i kilka kropel sosu sojowego. Dokładnie mieszamy i po minucie odkładamy na bok.
Podajemy razem z plackami mandaryńskimi i sosem sojowym. Rozsmarowujemy łyżkę Hoisin na placku, dodajemy 2 łyżki wieprzowiny Moo Shu i zawijamy podobnie ja Burrito, z tym że górę zostawiamy „otwartą”.
Sos Hoisin
Składniki:
• 4 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki masła orzechowego
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki białego octu
• 1/8 łyżeczki zmielonego czosnku
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• 20 kropel chińskiego sosu ostrego, ok ¼ łyżeczki w zależności jak ostry chcesz otrzymać sos
• 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę. Pierwsze wrażenie jest, jakby składniki nie chciały się połączyć, ale po dłuższej chwili otrzymujemy gładki sos.
Przepyszny oniad. Na pewno skorzystam z Twojej wspaniałej propozycji:)
ostatnio mnie bardzo ciągnie na azjatyckie smaki więc przepis skrzętnie zapisuję :) pozdrawiam
Moniko, jak smakuje ostry chiński sos? mam w domu inny ostry sos – z papryczek (z Ameryki Południowej) – myślisz, że mogę go użyć?
Nina, mysle, ze spokojnie mozesz uzyc swoj sos, pozdrawiam:)