Sałatka z wątróbki aromatyzowanej lawendą i szałwią z sosem z sherry

sałatka z wątróbki

 Jak tylko zobaczyłam ten przepis  u Arka, od razu wiedziałam, że sałatka już niedługo wyląduje na moim stole. Bardzo lubię wątróbkę, a marynowanie jej w szałwii i lawendzie szczególnie mnie zachęciło. Jedyną małą zmianą w przepisie było użycie suszonej szałwi i lawendy (nie udało mi się nigdzie znaleść świeżych ziół :( ) Sałatka jest przesmaczna i naprawdę wszystkim polecam, szczególnie jako elegancką przystawkę.
 Składniki :  (4 porcje)

  • 400gr wątróbki jagnięciej
  • 250 ml mleka
  • 50gr miodu
  • 1 pęczek szałwii, posiekanej
  • 1 pęczek lawendy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 awokado, obrane i pocięte na kawałki
  • 25 ml oleju sezamowego
  • Kromki suchego chleba

 Sos sherry:

  • 200gr małych cebulek
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 25 ml oleju sezamowego
  • 50 ml sherry
  • 250 ml wywaru mięsnego
  • 1 łyżka masła
  • Sól morska, czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy wątróbkę: myjemy i usuwamy żyły. Mieszamy mleko z czosnkiem, z miodem i połową szałwii i lawendy. Wkładamy watróbkę do mlecznej marynaty i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Sos: obieramy cebulki , blanszujemy, zalewamy zimną wodą i osuszamy.  Rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy na nim cebulki i czosnek. Dolewamy sherry i czekamy, aż się zredukuje o połowę. Dolewamy wywar mięsny i znowu redukujemy o połowę. Na sam konieć dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem.

Wyciągamy watróbkę z marynaty, osuszamy i kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aby w środku była jeszcze surowa.

Na talerzu układamy wszystkie składniki , polewamy sosem sherry i posypujemy resztką szałwii i lawendy. Można podawać na ciepło i na zimno. Ja podałam na zimno. Smacznego :)

      

2 thoughts on “Sałatka z wątróbki aromatyzowanej lawendą i szałwią z sosem z sherry”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *