Dziś przepis z wykorzystaniem kolejnego tradycyjnego rarytasu czyli wątróbki. Ma ona pewnie tyle samo zadeklarowanych wielbicieli, co zatwardziałych antyfanów. Ja sama bardzo lubię wątróbkę i pojawia się ona u nas stosunkowo często pod różnymi postaciami, czy to jako doskonale wszystkim znana wątróbka duszona z cebulką, czy to w formie pasztetów, czy też, jak poniżej, jako składnik dań z gatunku tych ‘doświadczalnych’. W dzisiejszym przepisie proponuję wątróbkę duszoną w sosie sojowym z imbirem i nasionami kolendry i podana z ryżem z jabłkami i rodzynkami. Połączenie eksperymentalne i moim zdaniem bardzo udane. Oceńcie sami :)
Wątróbka duszona w sosie sojowym z imbirem i kolendrą
Składniki :
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 drobno pokrojona cebula
- 50g masła
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2cm świeżo startego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie płuczemy i czyścimy z błonek. Nasiona kolendry i kmin miażdżymy w moździerzu. W misce mieszamy kawałki wątróbki z kminem, kolendrą, imbirem i chili, po czym wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę, do której dodajemy czosnek i po minucie zamarynowaną wątróbkę. Smażymy na dużym ogniu, aż wątróbką się przyrumieni. Dolewamy sos sojowy i wodę, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Sól w tym daniu zastępuje nam sos sojowy.
Wątróbkę podajemy z ryżem, elegancko lub na misz masz, w każdym przypadku smakuje świetnie :)
Ryż z rodzynkami i jabłkami
Składniki :
- 1 ½ szklanki ryżu
- 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
- 3 suszone papryczki chili
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- ¼ szklanki drobno pokrojonych orzechów
- ¼ szklanki rodzynek
- 1 łyżka whisky
- ½ łyżeczki soli
- 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ryż moczymy w wodzie przez 30 minut. Rodzynki moczymy w whisky około kwadransa. Po tym czasie ryż odcedzamy, przekładamy do garnka, mieszamy z rodzynkami, orzechami i pietruszką, zalewamy bulionem i solimy. Następnie całość przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu (około 10-15 minut). Nie podnosimy przykrywki podczas gotowania. Gotowy ryż mieszamy z masłem i jabłkiem. (przed podaniem staramy się usunąć papryczki chili).
oj super, na pewno zrobie, zwłaszcza, że mam w domu wielbiciela wątrówki
Cały zestaw rewelacja. Nie przepadam za watrobka, w przeciwienstwie do malzonka, ktory jest jej wielkim milosnikiem i tak sobie ja czasem jem dla towarzystwa. Pomysl juz mu zapodalam, niech wezmie pod uwage, kiedy bedzie znowu kupowal.
Kasia, zrob i sama sprobuj, moze sie przekonasz :)
Thiessa, trzymam kciuki za realizacje pomyslu :)
Ale fajowe!
No, fajowe. ;-))