Wątróbka duszona w sosie sojowym z imbirem i kolendrą

Dziś przepis z wykorzystaniem kolejnego tradycyjnego rarytasu czyli wątróbki. Ma ona pewnie tyle samo zadeklarowanych wielbicieli, co zatwardziałych antyfanów. Ja sama bardzo lubię wątróbkę i pojawia się ona u nas stosunkowo często pod różnymi postaciami, czy to jako doskonale wszystkim znana wątróbka duszona z cebulką, czy to w formie pasztetów, czy też, jak poniżej, jako składnik dań z gatunku tych ‘doświadczalnych’. W dzisiejszym przepisie proponuję wątróbkę duszoną w sosie sojowym z imbirem i nasionami kolendry i podana z ryżem z jabłkami i rodzynkami. Połączenie eksperymentalne i moim zdaniem  bardzo udane. Oceńcie sami :)

Wątróbka duszona w sosie sojowym  z imbirem i kolendrą

Składniki :

  • 300g wątróbki drobiowej
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 50g masła
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2cm świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie płuczemy i czyścimy z błonek. Nasiona kolendry i kmin miażdżymy w moździerzu. W misce mieszamy kawałki wątróbki z kminem, kolendrą, imbirem i chili, po czym wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę, do której dodajemy czosnek i po minucie zamarynowaną wątróbkę. Smażymy na dużym ogniu, aż wątróbką się przyrumieni. Dolewamy sos sojowy i wodę, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Sól w tym daniu zastępuje nam sos sojowy.

Wątróbkę podajemy z ryżem, elegancko lub na misz masz, w każdym przypadku smakuje świetnie :)

Ryż z rodzynkami i jabłkami

Składniki :

  • 1 ½ szklanki ryżu
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • ¼ szklanki drobno pokrojonych orzechów
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 łyżka whisky
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ryż moczymy w wodzie przez 30 minut. Rodzynki moczymy w whisky około kwadransa. Po tym czasie ryż odcedzamy, przekładamy do garnka, mieszamy z rodzynkami, orzechami i pietruszką, zalewamy bulionem i solimy. Następnie całość przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu (około 10-15 minut). Nie podnosimy przykrywki podczas gotowania. Gotowy ryż mieszamy z masłem i jabłkiem. (przed podaniem staramy się usunąć papryczki chili).

5 myśli nt. „Wątróbka duszona w sosie sojowym z imbirem i kolendrą”

  1. Cały zestaw rewelacja. Nie przepadam za watrobka, w przeciwienstwie do malzonka, ktory jest jej wielkim milosnikiem i tak sobie ja czasem jem dla towarzystwa. Pomysl juz mu zapodalam, niech wezmie pod uwage, kiedy bedzie znowu kupowal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *