Filet z białej ryby ze szpinakiem

Na walentynkową kolację polecam danie
klasyczne: filet z białej ryby ze szpinakiem.  Zwykle używam mięsa delikatnego i lekko
tłustego, a jego przygotowanie może wydawać się stosunkowo proste. I jest tak
rzeczywiście, natomiast tak jak w przypadku wysokiej jakości mięsa wołowego
(nie ma w kuchni większej zbrodni, niż przesmażenie steka z polędwicy), należy
uważać i pilnować czasu, jaki filety spędzają na patelni. Zazwyczaj przed
smażeniem delikatnie marynuję mięso solą, pieprzem, limonką i zieloną pietruszką,
aczkolwiek nie uważam tego kroku za absolutnie obowiązkowy. Do smażenia, wedle
upodobań, można użyć oleju lub masła.

Filet z bialej ryby ze szpiankiem

Składniki:
  • filet
    z białej ryby
  • sok
    z limonki
  • 300g
    świeżego szpinaku
  • 4
    ząbki czosnku
  • 1
    łyżka białego sezamu
  • suszona
    pietruszka
  • Sól,
    pieprz
  • ryż

 

Przygotowanie:
Filet solimy,
pieprzymy, posypujemy suszoną pietruszką i skrapiamy sokiem z limonki. Wkładamy
do lodówki na 2 godziny.
Szpinak myjemy. Czosnek
drobno kroimy.
Filety smażymy na
rozgrzanej patelni. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy czosnek i
sezam, po 30 sekundach dodajemy szpinak i smażymy, aż liście lekko zmiękną.

 

Rybę z ułożonymi na
niej dodatkami z drugiej patelni podajemy na kopczyku ryżu. 

2 myśli nt. „Filet z białej ryby ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *