Filet białej ryby na guacamole z salsą criolla

Lipiec i sierpień to na wyspie sezon na pyszne filipińskie awokado. Cena w tych miesiącach spada nawet do 40 peso za kilogram. Warto korzystać z tego okresu, bo wkrótce mogą pojawiać się na targu nawet w dwukrotnie wyższej cenie, a poza tym dostosowanie diety do sezonowości składników to w kuchni fajna sprawa.

 

Dzisiejszy przepis z wykorzystaniem tego fantastycznego owocu, czyli filet białej ryby na guacamole z salsą criolla, wywodzi się z Ameryki Południowej.

 

Salsa criolla to lekka sałatka z czerwonej cebuli z prostymi dodatkami. By złagodzić ostrość cebuli trzeba namoczyć ją w osolonej wodzie, a następnie zamarynować w soku z limonki. Najbardziej lubimy jej podstawową wersję z papryczką chili i kolendrą. Kolendry tutaj oczywiście nie mam, ale zastępuję ją smacznym i zdrowym malunggayem, czyli moringą olejodajną.

 

Taka orzeźwiająca sałatka świetnie nadaje się na lato, dobrze współgra z awokado i z powodzeniem możemy ją serwować zarówno w towarzystwie ryb jak i mięs.

 

WH3A7701 copy

 

 

Salsa Criolla

 

Składniki :

• 2 czerwone cebule, bardzo cienko pokrojone w piórka
• 1-2 papryczki chili
• 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry i/lub pietruszki
• 2 łyżki soku z limonek
• 1 łyżka octu
• sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

Cebulę moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i suszymy.
Osuszoną mieszamy z pozostałymi składnikami, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby smaki się przegryzły.

 

 

Filet białej ryby z guacamole i salsą criolla

 

Składniki:

 

• 2 filety białej ryby, około 300g każdy (u nas pyszny miejscowy bedlon – ok. 200 peso za kilogram całej ryby)
• sól, pieprz, słodka papryka w proszku
• guacamole (przepis znajdziesz tutaj)
• salsa criolla

 

Przygotowanie:

 

Filety przyprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Odstawiamy na 15 minut.
Smażymy na patelni po 7-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości).
Podajemy na guacamole z salsą criolla na wierzchu.

 

WH3A7704 copy WH3A7695 copy

5 myśli nt. „Filet białej ryby na guacamole z salsą criolla”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *