Pieczone buraki są dla mnie odkryciem tej zimy i dziwię się, i żałuję jednocześnie, że dotychczas gościły one w mojej kuchni tak rzadko. Słodkie, soczyste i fantastycznie naładowane bardzo charakterystycznym smakiem, wzmożonym dodatkowo przez pieczenie są wymarzonym składnikiem sałatek, dodatkiem do mięs lub samodzielną przystawką.
Poniżej zdjęcia sałatki przygotowanej z użyciem buraków, nie oddają one jednak jej rewelacyjnego smaku. Dodatkowo możliwości jej podania są bardzo szerokie. Świetnie sprawdziła się u nas jako przystawka do steka z polędwicy, jako składnik bardziej urozmaiconej sałatki z wędzonym łososiem, czy stekiem krojonym w plastry.
Pieczone buraki
Składniki :
- 7-8 średnich buraków
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki zmielonego kminu
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka miodu
- 100g fety
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku, poszatkowane
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.
Buraki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.
W żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, kmin, chili, miód, sól i pieprz, następnie do gotowej mieszanki dodajemy buraki i dokładnie mieszamy. Do obierania i mieszania buraków warto założyć plastikowe rękawiczki, by nie odbarwić skóry na dłoniach.
Buraki posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, a na nich układamy gałązki rozmarynu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200ºC przez 1,5 godziny aż buraki zmiękną. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.
Sałatka ze szpinakiem i roszponką z dressingiem z orzechami włoskimi.
Składniki (4 osoby)
- 1 paczka świeżego szpinaku
- 1 paczka roszponki
- 7-8 upieczonych buraków
- stek z polędwicy wołowej (opcjonalnie, można zastąpić rostbefem wołowym)
Dressing z orzechów włoskich:
- ¼ szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- ¼ szklanki octu z czerwonego wina (nie może być za kwaśny)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu + ekstra do smaku
Przygotowanie:
Szpinak i roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki dressingu, tak długo, aż orzechy będą drobno pokrojone, ale ich kawałki nadal wyczuwalne. Dressing będzie miał niezbyt ciekawy, fioletowo-szary kolor i powinien być lekko kwaśny (zbyt kwaśny można uratować dodając miodu).
Steki z polędwicy smażymy według uznania.
W dużej misce mieszamy szpinak, roszponkę i buraki z dressingiem. Układamy na talerzu razem ze stekiem. Smacznego :)
Moniko, pieczone buraki są i dla mnie odkryciem – pieczenie wydobywa z nich świetny, słodki smak
To ja muszę to odkryć. Juz od tak dawna szykuję się na jakiś Twój przepis. Zacznę od tej sałatki.
Ja jadłam pieczone buraczki właśnie z fetą owinięte w folię aluminiową. Zdaję się, że jeszcze były tam male kawałki ziemniaków. Pyszne to było:)
Super zestawienie. Uwielbiam buraki a z dodatkiem fety to juz poezja ;-)
Fantastycznie to wszystko wygląda. Taki obiad to dopiero coś.