Buraki pieczone z fetą i rozmarynem w sałatce ze szpinakiem i roszponkąz dressingiem z orzechami włoskimi

Pieczone buraki są dla mnie odkryciem tej zimy i dziwię się, i żałuję jednocześnie, że dotychczas gościły one w mojej kuchni tak rzadko. Słodkie, soczyste i fantastycznie naładowane bardzo charakterystycznym smakiem, wzmożonym dodatkowo przez pieczenie są wymarzonym składnikiem sałatek, dodatkiem do mięs lub samodzielną przystawką.

Poniżej zdjęcia sałatki przygotowanej z użyciem buraków, nie oddają one jednak jej rewelacyjnego smaku. Dodatkowo możliwości jej podania są bardzo szerokie. Świetnie sprawdziła się u nas jako przystawka do steka z polędwicy, jako składnik bardziej urozmaiconej sałatki z wędzonym łososiem, czy stekiem krojonym w plastry.

Pieczone buraki

Składniki :

  • 7-8 średnich buraków
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki zmielonego kminu
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100g fety
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku, poszatkowane
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200ºC.

Buraki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.

W żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek, kmin, chili, miód, sól i pieprz, następnie do gotowej mieszanki dodajemy buraki i dokładnie mieszamy. Do obierania i mieszania buraków warto założyć plastikowe rękawiczki, by nie odbarwić skóry na dłoniach.

Buraki posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, a na nich układamy gałązki rozmarynu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200ºC przez 1,5 godziny aż buraki zmiękną. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię.

Sałatka ze szpinakiem i roszponką z dressingiem z orzechami włoskimi.

Składniki (4 osoby)

  • 1 paczka świeżego szpinaku
  • 1 paczka roszponki
  • 7-8 upieczonych buraków
  • stek z polędwicy wołowej (opcjonalnie, można zastąpić rostbefem wołowym)

Dressing z orzechów włoskich:

  • ¼ szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ¼ szklanki octu z czerwonego wina (nie może być za kwaśny)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu + ekstra do smaku

Przygotowanie:

Szpinak i roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki dressingu, tak długo, aż orzechy będą drobno pokrojone, ale ich kawałki nadal wyczuwalne. Dressing będzie miał niezbyt ciekawy, fioletowo-szary kolor i powinien być lekko kwaśny (zbyt kwaśny można uratować dodając miodu).

Steki z polędwicy smażymy według uznania.

W dużej misce mieszamy szpinak, roszponkę i buraki z dressingiem. Układamy na talerzu razem ze stekiem. Smacznego :)

5 thoughts on “Buraki pieczone z fetą i rozmarynem w sałatce ze szpinakiem i roszponkąz dressingiem z orzechami włoskimi”

  1. To ja muszę to odkryć. Juz od tak dawna szykuję się na jakiś Twój przepis. Zacznę od tej sałatki.

  2. Ja jadłam pieczone buraczki właśnie z fetą owinięte w folię aluminiową. Zdaję się, że jeszcze były tam male kawałki ziemniaków. Pyszne to było:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *