Ryba gotowana z soloną czarną fasolą
Składniki:
• 2 filety białej ryby
• 100g solonej czarnej fasoli (salted black beans)
• 4 ząbki czosnku
• 1cm korzenia świeżego imbiru
• 1-2 papryczki chili
• ¼ szklanki pokrojonej białej części szczypiora od dymki
• ½ szklanki wywaru z wołowiny
• 2 łyżki wina do gotowania lub octu ryżowego
• ¼ łyżeczki brązowego cukru
• drobno pokrojona dymka do ozdoby
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek, chili i imbir kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy wszystko razem: czosnek, chili, imbir i dymkę przez około 1-2 minuty często mieszając.
Dodajemy czarną fasolę, wywar, wino do gotowania i cukier. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy sos ostygnie marynujemy w nim filety rybne przez około 1-2 godziny.
Po tym czasie zagotowujemy sos i gotujemy w nim rybę przez około 12-15 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem, posypane drobno pokrojoną dymką.
ugotujemy razem Monia … soon :-)
Czekamy Darek :-)
That looks very tasty !!!