Kolejny, bardzo udany przepis szefa kuchni Gordona Ramsay`a. W oryginalnym przepisie był halibut, którego zastąpiłam dorszem i myślę, że każda biała, „mięsista” ryba się doskonale sprawdzi. Najbardziej w tym daniu zaskoczyły mnie winogrona, które się lekko ugotowały, a ich kwaskowy smak idealnie komponował się z kremowym, słodkim sosem. Do dań rybnych cały czas podchodzimy z dystansem, ale ten przepis oceniam na 6!
Dorsz ze szpiankiem w kremowym sosie z winogronami
Składniki: (4 porcje)
- 4x 150g filetów z dorsza, bez skóry
- oliwa z oliwek
- 50ml wywaru rybnego
- 50g masła
- 400g świeżych liści szpinaku
- 100g sałaty watercress
- 350g białych winogron, bez pestek
- ½ pęczka drobno pokrojonego szczypiorku
Kremowy sos rybny
Składniki:
- · 15g masła
- · 4 szalotki, drobno pokrojone
- · 250ml wytrawnego, białego wina
- · 250ml białego wermutu
- · 500ml kremówki
- · 500ml wywaru rybnego
- · sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Najpierw przygotowujemy kremowy sos rybny. W szerokim garnku roztapiamy masło i delikatnie smażymy szalotki, aż zmiękną. Dodajemy wino i wermut i dusimy bez przykrycia, aż płyn zredukuje się o połowę. Dolewamy wywar rybny i znowu redukujemy sos o połowę. Dolewamy kremówkę i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przecedzamy przez sitko.
Na dużej, najlepiej żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy dorsza na jednej stronie, aż nabierze złotego koloru. Odwracamy i smażymy na drugiej stronie przez 1 minutę. Zalewamy wywarem rybnym i wkładamy do piekarnika na 4-5 minut, polewając rybę sosem okazjonalnie.
W międzyczasie roztapiamy 50g masła w dużym garnku i smażymy liście szpinaku razem z sałatą przez 1-2 minuty.
Winogrona mieszamy z kremem rybnym i lekko podgrzewamy.
Rozkładamy szpinak na 4 ciepłych talerzach, układamy filet z dorsza na szpinaku i polewamy kremem z winogronami. Wszystko posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
bardzo intrygujacy jest dla mnie ten dodatek winogron….do ryby w zyciu bym nie pomyslala,zeby dodac,do miesa tak,ale do ryby???? zaciekawilas mnie,a calosc super wyglada do tego :)
ja uwielbiam ryby i robiłam je już na 1000 sposóbów, z dodatkiem winogron także. Twoja kopmpozycja w całosći wygląda bardzo apetycznie i do0datek szpinaku i kremowy sos – mniam.
mam pytanie odnośnie wywaru rybnego – gdzie można go znaleźć lub jak zrobić?
Jankee, przepis na wywar rybny znajdziesz w google albo mozna kupic gotowy np. Knora :)