Kalmary na jajku sadzonym z pomidorami

Świeżo złowione kalmary to lokalny produkt, w jaki na bantayańskim rynku
zaopatrujemy się chyba najczęściej, naturalnie zaraz po rybach. Towar dostępny
jest praktycznie codziennie, kilogram to koszt około 14zl, czyli mniej więcej
tyle ile trzeba zapłacić za kilo droższych ryb, czyszczenie i usunięcie czarnej
mazi, czyli atramentu zalegającego w wnętrznościach w cenie.

Nasza gospodyni
mówiła, że ten atrament również wykorzystuje się w kuchni, ale na razie nie
zgłębiłam tego tematu, może przyjdzie na to czas. Zwykle kalmary podaję ze
spaghetti i sosem pomidorowym, albo po prostu jako smażone krążki., panierowane,
bądź nie. Tym razem spróbowałam przygotować je na śniadanie, nieco
eksperymentalnie, na jajku sadzonym. Efekt byl pozytywnie zaskakujacy, z
pewnością danie powróci jeszcze na stół.

Kalmary na jajku
sadzonym z pomidorami

Składniki:
·         jajko
·         kalmary
pokrojone w krążki
·         pomidory
·         czerwona
cebula
·         czosnek
·         1
mała papryczka chili, drobno pokrojona
·         dymka
·         sok
z limonki
·         sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od
przygotowania sałatki pomidorowej. Drobno kroimy pomidory, czosnek, dymke i
cebule. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Możemy dodać
łyżkę oliwy z oliwek.
Rozgrzewamy olej
na patelni i smażymy jajka sadzone. Kalmary solimy i smażymy na patelni około
3-4 minuty.
Aranżujemy
wszystkie składniki na talerzu. Podajemy z pieczywem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *