Gdybym miała przed sobą tę ogórkowo ananasową tajską sałatkę łatwiej byłoby mi opisać jej wspaniale rześki i orzeźwiajacy smak i zapach. Mimo, iż uważam się za osobę kreatywną w kuchni, jakoś nie przyszło mi do glowy połączenie tych, wydawałoby się bardzo odmiennych składników – ogórka i ananasa. A Wam?
Składniki :
- 1-1 ½ szklanki ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki lub świeży)
- 1 duży ogórek (ok 15cm), pokrojony w kostkę
- 3 szczypiory z dymki, pokrojone w 1 cm kawałki
- ½ szklanki podpieczonych orzeszków np. solonych lub nerkowców
- garść bardzo drobno zmiażdżonych orzeszków
- 1 szklanka świeżej kolendry, drobno pokrojonej
- garść świeżej bazylii
Dressing:
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 papryczka chili, obrana z nasion i zmiażdżona lub 1 łyżeczka sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ½ łyżki sosu rybnego
- sok z ½ limonki (około 1 łyżki)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki. Na 15 minut przed podaniem łączymy, polewamy wszystko dressingiem i dobrze mieszamy. Proste i szybkie, polecam.
wygląda bardzo smakowicie :) lubię takie smaki
oj to coś dla mnie ;)
O to jest coś dla mnie. Wciągam na listę do wypróbowania :)