Tajska sałatka z ogórkiem i ananasem

Gdybym miała przed sobą tę ogórkowo ananasową tajską sałatkę łatwiej byłoby mi opisać jej wspaniale rześki i orzeźwiajacy smak i zapach. Mimo, iż uważam się za osobę kreatywną w kuchni, jakoś nie przyszło mi do glowy połączenie tych, wydawałoby się bardzo odmiennych składników – ogórka i ananasa. A Wam?

Składniki :

  • 1-1 ½ szklanki ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki lub świeży)
  • 1 duży ogórek (ok 15cm), pokrojony w kostkę
  • 3 szczypiory z dymki, pokrojone w 1 cm kawałki
  • ½ szklanki podpieczonych orzeszków np. solonych lub nerkowców
  • garść bardzo drobno zmiażdżonych orzeszków
  • 1 szklanka świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • garść świeżej bazylii

Dressing:

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili, obrana z nasion i zmiażdżona lub 1 łyżeczka sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ½ łyżki sosu rybnego
  • sok z ½ limonki (około 1 łyżki)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy.

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki. Na 15 minut przed podaniem łączymy, polewamy wszystko dressingiem i dobrze mieszamy. Proste i szybkie, polecam.

     

3 myśli nt. „Tajska sałatka z ogórkiem i ananasem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *