Wykorzystałam trzy lokalne produkty, które można dostać na każdym straganie: ogórka, czerwoną cebulę i mango. Jajka ugotowałam na miękko wrzucając je na 6-7 minut do wrzącej wody. Długość gotowania zależy od wielkości jajek, kilka prób i na pewno dojdziecie do perfekcji. Wszystko posypałam prażonym sezamem i podałam z grzanką czosnkową.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na miękko
- 1-2 kromki chleba polane oliwą z oliwek i posypane suszonym czosnkiem, ostra papryką i oregano (z obu stron)
- 1 zielony ogórek, poszatkowany na tarce w cienkie plasterki
- 2 czerwone cebule, pokrojone w drobne piórka
- 1 mango, pokrojone w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnek, drobno poszatkowany
- 1 zielona chili, bardzo drobno pokrojona
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki
- sól, pieprz do smaku
- prażony sezam do posypania
Przygotowanie:
Na rozgrzaną i suchą patelnie kładziemy kromki chleba i smażymy często odwracając, aż zrobi się grzanka. Kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy.
Cebulę moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie z solą. Odcedzamy.
Poszatkowany ogórek odcedzamy z wody.
W salaterce mieszamy ogórek, mango, cebulę, czosnek, koperek i chili. Przyprawiamy solą i pierzem do smaku i mieszamy z oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
a one nie są na twardo ? 0_o
zdecydowanie sa na miękko :)
To ze sa miekkie to nie znaczy ze na mikko. Zoltko musi byc w stanie cieklym :)
Dobra kurde, tak po cichutku i tylko między nami, to te ze zdjęcia rzeczywiście wyglądają na przeciągnięte. A miał nikt nie zauważyć. Na miękko mają być ;-)