Jajko na miękko na sałatce z ogórka, cebuli i mango

Mimo pory deszczowej upały wciąż doskwierają. W gorące dni rzadko mamy apetyt na tradycyjne śniadanie, czy nawet jajko sadzone z boczkiem, bo tego typu rzeczy są na tę porę roku zbyt ciężkie. Dzisiejsza sałatka jest fajną, lekką alternatywą.

Wykorzystałam trzy lokalne produkty, które można dostać na każdym straganie: ogórka, czerwoną cebulę i mango. Jajka ugotowałam na miękko wrzucając je na 6-7 minut do wrzącej wody. Długość gotowania zależy od wielkości jajek, kilka prób i na pewno dojdziecie do perfekcji. Wszystko posypałam prażonym sezamem i podałam z grzanką czosnkową.

 

 

Składniki:

 

  • 3 jajka ugotowane na miękko
  • 1-2 kromki chleba polane oliwą z oliwek i posypane suszonym czosnkiem, ostra papryką i oregano (z obu stron)
  • 1 zielony ogórek, poszatkowany na tarce w cienkie plasterki
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w drobne piórka
  • 1 mango, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnek, drobno poszatkowany
  • 1 zielona chili, bardzo drobno pokrojona
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • prażony sezam do posypania

 

Przygotowanie:

 

Na rozgrzaną i suchą patelnie kładziemy kromki chleba i smażymy często odwracając, aż zrobi się grzanka. Kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy.

 

Cebulę moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie z solą. Odcedzamy.

 

Poszatkowany ogórek odcedzamy z wody.

 

W salaterce mieszamy ogórek, mango, cebulę, czosnek, koperek i chili. Przyprawiamy solą i pierzem do smaku i mieszamy z oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

 

WH3A2753-copy WH3A2757-copy

4 myśli nt. „Jajko na miękko na sałatce z ogórka, cebuli i mango”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *