Mój przepis na sos pomidorowy, którego sekretem jest niewielki dodatek marchewki i pietruszki, które potęgują naturalny, słodki smak pomidorów i jednocześnie idealnie zagęszczają sos.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów z puszki
- ¾ marchewki, pokrojonej w paski lub w kostkę
- ½ pietruszki, pokrojonej w paski lub w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 1 ½ cebuli
- ½ łyżeczki pasty chili np. sambal oelek
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ¼ łyżeczki tabasco
- 1 łyżka parmezanu
- sól, pierz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę w garnku i szklimy cebulkę.
Dodajemy czosnek, a po 30 sekundach pastę chili, marchewkę i pietruszkę.
Wszystko mocno mieszamy i do mikstury dodajemy pomidory z puszki.
Dodajemy przyprawy (oprócz parmezanu), solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 45 minut.
Po tym czasie miksujemy wszystko na gładka masę, dodajemy parmezan i gotowe. :)
Bardzo smakowity ten sos :)
pietruszka
pietruszka w sosie pomidorowym podoba mi się najbardziej
co masz na myśli mówiąc pasta chili? dasz link?
Nina, mozesz dodac kazda paste chili np sambal oelek :)
[…] fried rice czyli ryż po chińsku smażonyDeska serów dla dwojgaSałatka cezara z MeksykuSos pomidorowyWołowina z brokułami po chińskuDynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut […]