Escabeche z ryby po filipińsku

Escabeche to danie rodowodowo śródziemnomorskie, ale popularne również w Ameryce Łacińskiej i Azji Południowo – Wschodniej, zwłaszcza na Filipinach. Hiszpanie najczęściej wykorzystują drób, wieprzowinę lub królika. Dziś chciałabym Wam pokazać jego miejscową, azjatycką wersję, a że na Filipinach na codzień korzysta się z dobrodziejstw oceanu, pójdźmy tym tropem.

Według klasycznej szkoły usmażoną rybę marynuje się w chłodzie w kwaśnym sosie z marchewką i słodką papryką i podaje na zimno. Prostsze filipińskie przepisy dopuszczają po prostu polanie ryby sosem i podanie dania na ciepło, wybór pozostawiam Wam. Poniżej przepis właśnie na tę uproszczoną wersję.Poza świeżą rybą, kupioną od
rybaków na przydrożnym straganie, w przepisie wykorzystałam malunggay, lokalną roślinę o
cudownych leczniczych właściwościach. Wiecej na jej temat napisze kiedy
indziej, bo to ciekawa sprawa.  Mała wskazówka: do skrobania łusek
ryby lepiej użyć łyżki, niż noża –
eliminujemy w ten sposób ryzyko skaleczenia.

Escabeche z ryby

Składniki:
  • ok 800g do 1 kg ryby (najlepiej jedna średniej wielkości ryba)
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 2 szczypiory od dymki, pokrojone w wzdłuż
  • Malunggay (lub w zastępstwie zielona pietruszka)
  • mąka
  • olej
  • sól,
    pieprz
Sos:
  • 3 szklanki wody
  • ¼ szklanki octu
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 cm  kawałek świeżego korzenia
    imbiru, drobno pokrojony
  • 5-6 papryczek chili
  • sok z 4 calamansi (lub 1 limonki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2
    łyżki mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie:
Rybę skrobiemy z
łusek, usuwamy wnętrzności i dokładnie płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki (tzw. dzwonki),
solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju i
odstwiamy.
Na patelni smażymy
cebulę, aż lekko zmięknie, dodajemy malunggay (lub w zastępstwie zieloną pietruszkę)
oraz dymkę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.
W garnku łączymy
składniki sosu (oprócz mączki kukurydzianej). Gotujemy około 3 minuty i przed
podaniem dodajemy mączkę kukurydzianą. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Rybę układamy na
talerzu, polewamy sosem, na wierzchu układamy cebulę, dymkę i malunggay.
Możemy podać z ryżem.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *