Escabeche to danie rodowodowo śródziemnomorskie, ale popularne również w Ameryce Łacińskiej i Azji Południowo – Wschodniej, zwłaszcza na Filipinach. Hiszpanie najczęściej wykorzystują drób, wieprzowinę lub królika. Dziś chciałabym Wam pokazać jego miejscową, azjatycką wersję, a że na Filipinach na codzień korzysta się z dobrodziejstw oceanu, pójdźmy tym tropem.
Według klasycznej szkoły usmażoną rybę marynuje się w chłodzie w kwaśnym sosie z marchewką i słodką papryką i podaje na zimno. Prostsze filipińskie przepisy dopuszczają po prostu polanie ryby sosem i podanie dania na ciepło, wybór pozostawiam Wam. Poniżej przepis właśnie na tę uproszczoną wersję.Poza świeżą rybą, kupioną od
rybaków na przydrożnym straganie, w przepisie wykorzystałam malunggay, lokalną roślinę o
cudownych leczniczych właściwościach. Wiecej na jej temat napisze kiedy
indziej, bo to ciekawa sprawa. Mała wskazówka: do skrobania łusek
ryby lepiej użyć łyżki, niż noża –
eliminujemy w ten sposób ryzyko skaleczenia.
rybaków na przydrożnym straganie, w przepisie wykorzystałam malunggay, lokalną roślinę o
cudownych leczniczych właściwościach. Wiecej na jej temat napisze kiedy
indziej, bo to ciekawa sprawa. Mała wskazówka: do skrobania łusek
ryby lepiej użyć łyżki, niż noża –
eliminujemy w ten sposób ryzyko skaleczenia.
Escabeche z ryby
Składniki:
- ok 800g do 1 kg ryby (najlepiej jedna średniej wielkości ryba)
- 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
- 2 szczypiory od dymki, pokrojone w wzdłuż
- Malunggay (lub w zastępstwie zielona pietruszka)
- mąka
- olej
- sól,
pieprz
Sos:
- 3 szklanki wody
- ¼ szklanki octu
- ¼ szklanki cukru
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 cm kawałek świeżego korzenia
imbiru, drobno pokrojony - 5-6 papryczek chili
- sok z 4 calamansi (lub 1 limonki)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2
łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Rybę skrobiemy z
łusek, usuwamy wnętrzności i dokładnie płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki (tzw. dzwonki),
solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju i
odstwiamy.
łusek, usuwamy wnętrzności i dokładnie płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki (tzw. dzwonki),
solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju i
odstwiamy.
Na patelni smażymy
cebulę, aż lekko zmięknie, dodajemy malunggay (lub w zastępstwie zieloną pietruszkę)
oraz dymkę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.
cebulę, aż lekko zmięknie, dodajemy malunggay (lub w zastępstwie zieloną pietruszkę)
oraz dymkę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.
W garnku łączymy
składniki sosu (oprócz mączki kukurydzianej). Gotujemy około 3 minuty i przed
podaniem dodajemy mączkę kukurydzianą. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
składniki sosu (oprócz mączki kukurydzianej). Gotujemy około 3 minuty i przed
podaniem dodajemy mączkę kukurydzianą. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Rybę układamy na
talerzu, polewamy sosem, na wierzchu układamy cebulę, dymkę i malunggay.
Możemy podać z ryżem.
talerzu, polewamy sosem, na wierzchu układamy cebulę, dymkę i malunggay.
Możemy podać z ryżem.