Focaccia – popularny włoski chlebek, prosty i szybki w przygotowaniu. W wersji klasycznej z oregano, bazylią i rozmarynem.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 300ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki czosnku
- 8g suchych drożdży (2 łyżeczki)
- po ½ łyżeczki przypraw: oregano, bazylia, rozmaryn, papryka
- do posypania: parmezan, czosnek, rozmaryn, ostra papryka i oliwa.
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z solą, cukrem, czosnkiem, przyprawami, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy z wodą i oliwą.
Na powierzchni lekko wysypanej mąką wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do 210ºC.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem. Przekładamy na nią focaccie i odkładamy w ciepłe miejsce na dodatkowy kwadrans.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy focaccie oliwą i posypujemy rozmarynem, czosnkiem, papryką i parmezanem.
Pieczemy przez 15 minut.
Pysznie wygląda! Zgłodniałem;-)
zjadany maczany w oliwie?
Mozna maczac w oliwie jak najbardziej:)Ja akurat maczalam w maselku czosnkowym z krewetkami :)
Witam, bardzo podoba mi się przepis na tą focacci-ę i mam jedno pytanie: czy pisząc drożdże suche masz na myśli drożdże instant (np DrOetker)czy też może coś innego? I czy 8g to jedna czy dwie łyżeczki? Bardzo chciałabym upiec ten chlebek, a o zakalca pewnie nietrudno. Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam
Lea, mozesz uzyć drozdzy DrOetker, a 8g to dwie lyzeczki, pozdrawiam :)
Naprawdę pieczemy tylko 15 minut?
Agatka, ja pieklam 15 minut :)