Focaccia

Focaccia – popularny włoski chlebek, prosty i szybki w przygotowaniu. W wersji  klasycznej z oregano, bazylią i rozmarynem.
Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 8g suchych drożdży (2 łyżeczki)
  • po ½ łyżeczki przypraw: oregano, bazylia, rozmaryn, papryka
  • do posypania: parmezan, czosnek, rozmaryn, ostra papryka i oliwa.


Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z solą, cukrem, czosnkiem, przyprawami, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy z  wodą i oliwą.
Na powierzchni lekko wysypanej mąką wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do 210ºC.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem. Przekładamy na nią focaccie i odkładamy w ciepłe miejsce na dodatkowy kwadrans.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy focaccie oliwą i posypujemy rozmarynem, czosnkiem, papryką i parmezanem.
Pieczemy przez 15 minut.

7 myśli nt. „Focaccia”

  1. Witam, bardzo podoba mi się przepis na tą focacci-ę i mam jedno pytanie: czy pisząc drożdże suche masz na myśli drożdże instant (np DrOetker)czy też może coś innego? I czy 8g to jedna czy dwie łyżeczki? Bardzo chciałabym upiec ten chlebek, a o zakalca pewnie nietrudno. Będę wdzięczna za odpowiedź :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *