Szybka propozycja na imprezową przekąskę, gdy nie do końca mamy ochotę na standardowe chipsy, czy chrupki. Paluszki świetnie smakują z sosem pomidorowym i tak właśnie je podałam, ale jeżeli chodzi o sos pole do popisu jest szerokie i z pewnością warto poeksperymentować :)
- 200g masła
- 3 szklanki startego żółtego sera
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1/8 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 220ºC.
Z podanych składników ucieramy ciasto, które dzielimy na mniejsze części. Każdą część rolujemy rozwałkowujemy na kwadrat, z którego wycinamy paski i grubości około 1 cm. Przekładamy na wysmarowaną wcześniej blachę i pieczemy w 220ºC przez 8 minut lub dopóki zbrązowieją. Lekko studzimy przed podaniem.
mniam! wyglądają przepysznie:))
Fajnie wyglądają! Trochę jak długie frytki;-)
Oh yummy! You're right, they seem like a great alternative to the usual greasy chips.