Serowe paluszki

Szybka propozycja na imprezową przekąskę, gdy nie do końca mamy ochotę na standardowe chipsy, czy chrupki. Paluszki świetnie smakują z sosem pomidorowym i tak właśnie je podałam, ale jeżeli chodzi o sos pole do popisu jest szerokie i z pewnością warto poeksperymentować :)


Składniki:

  • 200g masła
  • 3 szklanki startego żółtego sera
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1/8 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki  pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220ºC.

Z podanych składników ucieramy ciasto, które dzielimy na mniejsze części. Każdą część rolujemy rozwałkowujemy na kwadrat, z którego wycinamy paski i grubości około 1 cm. Przekładamy na wysmarowaną wcześniej blachę i pieczemy w 220ºC przez 8 minut lub dopóki zbrązowieją. Lekko studzimy przed podaniem.

3 myśli nt. „Serowe paluszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *