Roladki z serkiem filadelfia, łososiem i ogórkiem

Lekkie, nieskomplikowane danie, które możemy podać zarówno jako przekąskę na imprezie dla kilkunastu osób jak i w gronie kameralnym zaserwować jako przystawkę. Puszysty, kremowy serek o lekkim, chrzanowym smaku razem z wędzonym łososiem to bardzo udane połączenie. Dodatek ogórka i czerwonej papryki nadaje chrupkości i zapobiega rozpadnięciu się rola. Możecie poeksperymentować i zamiast chrzanu dodać np. wasabi, ser stilton czy buraczkowe puree. Posypać drobno pokrojoną, czerwoną papryką, sezamem lub kawiorem. Do dzieła :)

Roladki z Filadelfią, łososiem i ogórkiem

 

 

 

Składniki:

 

    • 200g serka Filadelfia
    • 2 łyżki chrzanu
    • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
    • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
    • Starta 1 skórka z cytryny
    • 300g wędzonego łososia, w plasterkach
    • zielony ogórek
    • rukola

 

Przygotowanie:

 

Zielonego ogórka kroimy na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

 
Serek Filadelfia łączymy z koperkiem, szczypiorkiem, skórką z cytryny i chrzanem.

 
Na desce układamy plasterki ogórka, a na nich plasterki łososia. Na środku umieszczamy po łyżeczce serka. Zwijamy role i gotowe układamy na rukoli.

 

Wierzch roladek możemy posypać drobno pokrojoną czerwoną papryką, solą czy pieprzem. Tutaj nasza wyobraźnia ma pole do popisu.

 

roladki-z-filadelfia-c582ososiem-i-ogc3b3rkiem_5

 

 

 

Jedna myśl nt. „Roladki z serkiem filadelfia, łososiem i ogórkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *