Lekkie, nieskomplikowane danie, które możemy podać zarówno jako przekąskę na imprezie dla kilkunastu osób jak i w gronie kameralnym zaserwować jako przystawkę. Puszysty, kremowy serek o lekkim, chrzanowym smaku razem z wędzonym łososiem to bardzo udane połączenie. Dodatek ogórka i czerwonej papryki nadaje chrupkości i zapobiega rozpadnięciu się rola. Możecie poeksperymentować i zamiast chrzanu dodać np. wasabi, ser stilton czy buraczkowe puree. Posypać drobno pokrojoną, czerwoną papryką, sezamem lub kawiorem. Do dzieła :)
Roladki z Filadelfią, łososiem i ogórkiem
Składniki:
- 200g serka Filadelfia
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
- Starta 1 skórka z cytryny
- 300g wędzonego łososia, w plasterkach
- zielony ogórek
- rukola
Przygotowanie:
Zielonego ogórka kroimy na długie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
Serek Filadelfia łączymy z koperkiem, szczypiorkiem, skórką z cytryny i chrzanem.
Na desce układamy plasterki ogórka, a na nich plasterki łososia. Na środku umieszczamy po łyżeczce serka. Zwijamy role i gotowe układamy na rukoli.
Wierzch roladek możemy posypać drobno pokrojoną czerwoną papryką, solą czy pieprzem. Tutaj nasza wyobraźnia ma pole do popisu.
W Pl serek i tak nazywa się Philadelphia, bez spolszczenia:)