Kurczak po tajsku w kokosowej panierce

Kolejny przepis prosto z Tajlandii, kurczak w kokosowej panierce, bardzo popularne szybkie danie, sprzedawane na ulicach jak i w restauracjach. Po 24 godzinach marynowania uzyskujemy soczyste mięso o delikatnym, kokosowym aromacie. Latem, zamiast piekarnika możemy skorzystać z ogrodowego grilla. Podajemy np. z tajskim ryżem gotowanym w mleczku kokosowym.

 

Składniki:

 

  • 3-4 udka kurczaka
  • Limonka z chili do przybrania

Składniki marynaty:

 

  • 2 trawy cytrynowe, drobno pokrojone
  • 2,5cm świeżego imbiru, cienko pokrojonego
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki nasion kolendry, podsmażonych i zmiażdżonych
  • 1 łyżka cukru palmowego (można zastąpić cukrem brązowym)
  • 120ml mleczka kokosowego
  •  1/3 szklanki wiórków kokosowych
  •  2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty.

 

 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Kurczaka umieszczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na noc.

 

 

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°C.  Układamy kurczaka na blaszce i pieczemy przez 30 minut, przekładając kurczaka dwa razy w trakcie pieczenia i smarując pozostałą marynatą.

 

 

 

Podajemy z ryżem, limonką i chili.

 

2 myśli nt. „Kurczak po tajsku w kokosowej panierce”

  1. Moniko, przepis zapisany w zakładkach. Zrobię na pewno, bo ma wszystko co lubię – no i jest stosunkowo niskokaloryczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *