Kolejna propozycja dla wielbicieli ryżu i kuchni azjatyckiej – chiński smażony ryż, który uwielbiam za smak, szybkość w przygotowaniu i uniwersalność. Może być ciekawym i prostym dodatkiem do orientalnych dan, a nawet pomysłem na danie główne, kiedy rzeczywiście brakuje nam czasu. Wartym zastosowania trikiem jest użycie ryżu ugotowanego dzień, lub dwa dni wcześniej – przystawka udaje się wtedy najlepiej.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego uprzednio ryżu krótkoziarnistego
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ główki brokułów
- 1-2 łyżki sosu sojowego lub do smaku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Brokuły blanszujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy i drobno szatkujemy.
W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy jajko tak jak na jejecznicę i odstawiamy. Smażymy czosnek, po 30 sekundach dodajemy brokuły dość często mieszając smażymy kolejną minutę. Dokładamy ryż i jajko, polewamy sosem sojowym i smażymy mieszając kolejną minutę. Gotowe!
Ależ to musi być apetyczne:)
Wygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam taki ryż!
Pysznie wygląda i musi smakować tak samo :)
Wygląda pięknie, brzmi ciekawie. Na pewno zrobię.
jak ja lubię takie jedzonko, też sobie zrobię a co! :)
A jak ma być ugotowany ten ryż? krótko ziarnisty – czyli gotowany jak na sushi? Plus jak mocno ma być ścięta ta jajecznica zanim doda się do niej ryż? Przepis bardzo mi się podoba i chciałabym wypróbować :) A nie jestem doświadczona jeśli chodzi o kuchnię chińską ;)
Kate, ryż najlepeij ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jak potrzymasz go dwa dni w lodowce, troche obeschnie i bardziej bardziej sypki. Jajecznice ścinasz tak, aby nie było luźnego białka. Powodzenia, na pewno ryż będzie ci smakował :)