Polędwiczka wieprzowa z duszonymi słodkimi ziemniakami ze szpinakiem,balsamiczną cebulką i marchewką w pomarańczowej glazurze

Dzisiaj proponuję powrót do klasyki. Danie składające się z kilku elementów, które wbrew pozorom przygotowuje się szybko i łatwo. Puree, cebulkę i marchewkę możemy ugotować wcześniej, a przed samym podaniem smażymy polędwicę. Polecam!


 Składniki :

  • 200g polędwicy wieprzowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Duszone słodkie ziemniaki  ze szpinakiem

  • 1 słodki ziemniak (ok 500g), obrany, pokrojony w kostkę
  • 60g masła
  • 300g szpinaku mrożonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku



Marchewka z pomarańczowej glazurze

  • 1 pęczek młodych marchewek
  •  15g masła
  • starta skórka z ½ pomarańczy
  • sok z ½ pomarańczy

Cebula balsamiczna

  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 30g masła
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Polędwicę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem.

Słodkiego ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dusimy.

W garnku na maśle smażymy czosnek, po około 30 sekundach dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową i cynamon. Gdy szpinak zacznie bulgotać dodajemy duszone ziemniaki, dokładnie mieszamy i odstawiamy z ognia.

Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości i odcedzamy (najlepiej wyłowić jedną i sprawdzić, marchewka powinna zostać lekko twarda).

Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy marchewkę, startą skórkę i sok z pomarańczy. Smażymy, aż sok się zredukuje i pokryje marchewkę słodką glazurą.

W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie. Zwiększamy ogień i dolewamy ocet balsamiczny. Gotujemy, dopóki ocet nie zredukuje się o połowę.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy polędwice tak jak lubimy( ja smażę 3-4 minuty z każdej strony). Kroimy na mniejsze steaki. Aranżujemy wszystkie składniki na talerzu. Smacznego!

2 myśli nt. „Polędwiczka wieprzowa z duszonymi słodkimi ziemniakami ze szpinakiem,balsamiczną cebulką i marchewką w pomarańczowej glazurze”

  1. Nazwa iście barokowa;-)
    Zestaw i prezentacja kojarzy mi się restauracjami, które np. ubiegają się o gwiazdkę Michelina.
    Od siebie przyznaję gwiazdkę Andrzeja;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *