Crème brûlée

Crème brûléeklasyczny francuski deser przygotowany na bazie kremu jajeczno-waniliowego z dodatkiem śmietany i cukru. Podawany schłodzony w indywidualnych kokilkach z chrupiącą karmelową skorupką. Pychotka!!! Skorzystałam z przepisu Arka :)
Składniki: (4 porcje)

  • 4 żółtka
  • 75g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 500ml śmietanki
  • 50g miękkiego brązowego cukru

Przygotowanie:
Mieszamy żółtka z cukrem, aż zgęstnieją i kolor zblednie. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do śmietanki razem z resztą laski. Podgrzewamy śmietankę do punktu wrzenia, zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. Lekko studzimy, a następnie mieszamy z żółtkiem uważając, żeby się nie zważyło.
Nalewamy do małych naczynek, w których zamierzamy zaserwować i wstawiamy na blasze do kąpieli wodnej na 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC. Po wyjęciu z piekarnika krem powinien się lekko trząść (jak galaretka) Studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godz, a najlepiej na noc. Na kilka godzin przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika pod grila, żeby cukier skarmelizować (możemy użyć ręcznego palnika gazowego: blow torch). Studzimy w lodówce.

6 myśli nt. „Crème brûlée”

  1. Uwielbiam creme brulee :) To dla mnie jeden z pyszniejszych deserow. Zaraz po tiramisu oczywiscie :))

    Pozdrawiam cieplo.

  2. nigdy nie robiłam creme brulee ale po zdjeciach widzę, że warto :) mam pytanie mam nadzieję że się nie obrazisz :) gdzie można nabyc takie piękne kokilki jak Twoje?

  3. Creme brulee to tez zdecydowanie moj ulubiony deser. Kto go jeszcze nie probowal przygotowac to goraca polecam, jest to latwiejsze nic myslisz :)
    Piegusek: kokilki dostalam w prezencie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *