Placki ziemniaczane, to jeden z wielu pomysłów Lisy i Audax na lutowe wyzwanie Daring Cooks. Do typowej masy ziemniaczanej dodałam kukurydzę, ugotowanego kurczaka i cukinie. Całość podałam na liściach rukoli z ostrym sosem pomidorowo-paprykowym.
Placki ziemniaczane z kukurydzą
Składniki:
- 350g kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pierzu
- 2 jajka, lekko ubite
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- olej do smażenia
- 2 ugotowane piersi z kurczaka
- ¼ szklanki kukurydzy
- 1 cukinia, starte na tarce
- 1 duża cebulka, drobno pokrojona
Przygotowanie:
Kukurydzę ugotuj w wodzie przez 15 minut. Odcedź i odłóż na bok.
Starte na tarce ziemniaki razem z cukinią zawiń w ręcznik i porządnie wyciśnij.
Piersi z kurczaka podrzyj widelcem na mniejsze kawałki.
Usmaż cebulę na patelni z łyżeczką oleju, na małym ogniu przez około 15 minut, aż zmięknie.
Odcedzone ziemniaki i cukinię przełóż do miski i wymieszaj z jajkiem, skrobią kukurydzianą, solą i pieprzem. Dodaj kukurydzę, kurczaka, słodką cebulkę i porządnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnie i dodaj około 2 łyżeczki oleju.
Polej na patelnie około połowy ciasta, rozpłaszcz delikatnie łyżką i zmniejsz ogień. Smaż około 8-10 minut po każdej stronie. Powtórz z drugim plackiem.
Ja z placków wycięłam z pomocą formy małe placki. Podałam z ostrym sosem pomidorowym.
Pyszna wersjja placków ziemniaczanych :)