Placki ziemniaczane – lutowe wyzwanie Daring Cooks

Placki ziemniaczane, to jeden z wielu pomysłów Lisy i Audax na lutowe wyzwanie Daring Cooks. Do typowej masy ziemniaczanej dodałam kukurydzę, ugotowanego kurczaka i cukinie. Całość podałam na liściach rukoli z ostrym sosem pomidorowo-paprykowym.

Placki ziemniaczane z kukurydzą

Składniki:

  • 350g kg ziemniaków, obranych i startych na tarce
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pierzu
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka
  • ¼   szklanki kukurydzy
  • 1 cukinia, starte na tarce
  • 1 duża cebulka, drobno pokrojona

Przygotowanie:
Kukurydzę ugotuj w wodzie przez 15 minut. Odcedź i odłóż na bok.
Starte na tarce ziemniaki razem z cukinią zawiń w ręcznik i porządnie wyciśnij.
Piersi z kurczaka podrzyj widelcem na mniejsze kawałki.
Usmaż cebulę na patelni z łyżeczką oleju, na małym ogniu przez około 15 minut, aż zmięknie.
Odcedzone ziemniaki i cukinię przełóż do miski i wymieszaj z jajkiem, skrobią kukurydzianą, solą i pieprzem. Dodaj kukurydzę, kurczaka, słodką cebulkę i porządnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnie i dodaj około 2 łyżeczki oleju.
Polej na patelnie około połowy ciasta, rozpłaszcz delikatnie łyżką i zmniejsz ogień. Smaż około 8-10 minut po każdej stronie. Powtórz z drugim plackiem.
Ja z placków wycięłam z pomocą formy małe placki. Podałam z ostrym sosem pomidorowym.

    

Jedna myśl nt. „Placki ziemniaczane – lutowe wyzwanie Daring Cooks”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *