Papryka nadziewana anchois to kolejna, prosta i bardzo smaczna hiszpańska tapa.
- 1-2 pieczone papryki
- 4-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała puszka anchois
- ½ łyżeczki suszonych płatków ostrej papryki
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy w piekarniku, obieramy ze skórki i kroimy na długie pasy. Możemy też użyć gotowej papryki że słoika (bez żadnych dodatków typu ocet czy cukier).
W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 10 minut. Na 3 minuty przed końcem posypujemy wszystko ostrą papryką. Wyciągamy i osuszamy.
Anchois odsączamy z zalewy.
Na talerzu aranżujmy paprykę i anchois.
Podajemy że świeżą bagietką.
Uwielbiam pieczoną paprykę, uwielbiam czosnek i wreszcie uwielbiam anchois.
Znaczy to, że musi być pyszne. Pozdrawiam;-)