Puree z marchewki, ziemniaków i pomarańczy

Dzisiejszy przepis to alternatywa dla tradycyjnie duszonych ziemniaków. Dodatek pomarańczy  jest miłym zaskoczeniem dla podniebienia i dobrze akompaniuje się z pieczonym mięsem i drobiem.

Puree z marchewki i ziemniaków

Składniki:

  • 100g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 300g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 pomarańczy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanego estragonu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smażymy na dużym ogniu, aż warzywa nabiorą lekko zarumienionej skórki. Dolewamy ½ szklanki wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolewając po ¼ szklanki wody. Proces ten można porównać do gotowania risotto. Jeżeli warzywa się ugotują, a nam zostanie woda w garnku, zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę i mieszając pozwalamy płynowi odparować.

Ziemniaki ,marchewkę i estragon miksujemy na puree za pomocą ręcznego blendera. Łączymy z masłem, sokiem i skórką z pomarańczy i doprawiamy do smaku.


5 myśli nt. „Puree z marchewki, ziemniaków i pomarańczy”

  1. Robilam wczoraj. Smakowo i kolorystycznie przypomina purée z batatow.
    Pomimo estragonu, jak dla mnie,smak troszke zbyt "deserowaty".
    Dodalam szczypte cayenne i bylo lepiej.
    Moja kolezanka, dodala lyzeczke oliwy truflowej i bardzo sobie chwalila.
    Serdecznosci

  2. Iszka, zgadzam sie, ze smak jest slodki i swietnie sobie z nim poradzilas, dodajac cayenne. Ja puree podalam z miesem na ostro i smaki komponowaly sie idealnie. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *