Głównym składnikiem sosu jest pasta z grillowanych orzechów np: masło orzechowe ( tak często jedzone na chlebie) i sos sojowy. Mieszanka tych dwóch głównych składników daje nam nieprzeciętny słono-orzechowy posmak.
W zależności od kuchni, stosuje się mieszanki różnych składników dających różne efekty końcowe. Typowy przepis najczęściej zawiera masło orzechowe, mleczko kokosowe, sos sojowy, imbir, czosnek i przyprawy (kolendra, kminek). Dla bardziej ostrego smaku można dodać chilli, słodszego sezamu czy smażoną cebulkę.
Zamiast kurczaka możemy śmiało użyć wołowiny czy nawet krewetek.
- 3 piersi z kurczaka
Marynata
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/indyjskiego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
Sos Satay
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 130 g masła orzechowego
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli
- 15 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryczki chili (jak lubisz ostrą kuchnie możesz dodać więcej)
- 50 g drobno pokrojonych orzechów
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku
Przygotowanie
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki ( ok 2 cm).
Przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie składniki. Możemy ją skosztować. Najmocniej powinniśmy czuć smak słodko-słony.
Marynujemy kurczaka minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
krewetki w marynacie kurczak w marynacie
Nadziewamy kawałki mięsa na patyczki i grilujemy 3 minuty z każdej strony. Patyczki przed nadzieniem moczymy w wodzie, dzięki czemu unikniemy ich spalenia. Kurczaka najlepiej nadziać na górną partię patyczka, dzięki czemu łatwiej się je później konsumuje :)
W garnku, na średnim ogniu, mieszamy wszystkie składniki sosu, zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Przelewamy do miseczki i podajemy z szaszłykami.
Kurczaka podajemy z ciepłym sosem satay i kawałkami świeżego ogórka.
[…] Tangine z morelami i śliwkamiSałatka cezara z MeksykuWieprzowina w sosie słodko-kwaśnym na ostroSzaszłyki z kurczaka w sosie satayJabłka w karmeluEgg fried rice czyli ryż po chińsku smażonySzóstka dla […]
[…] Szaszłyki z kurczaka w sosie satay […]
A jaka jest pojemność tej puszki mleczka kokosowego? Nie ukrywam, że widziałam różne
Gosia, 400g mleczka kokosowego, pozdrawiam :)