Szaszłyki z kurczaka w sosie satay

Głównym składnikiem sosu jest  pasta z grillowanych orzechów np: masło orzechowe ( tak często jedzone na chlebie) i sos sojowy. Mieszanka tych dwóch głównych składników daje nam nieprzeciętny słono-orzechowy  posmak.
W zależności od kuchni, stosuje się  mieszanki różnych składników dających różne efekty końcowe. Typowy przepis najczęściej  zawiera masło orzechowe, mleczko kokosowe, sos sojowy, imbir, czosnek i przyprawy (kolendra, kminek). Dla bardziej ostrego smaku można dodać chilli, słodszego sezamu czy smażoną cebulkę.
Zamiast kurczaka możemy śmiało użyć wołowiny czy nawet krewetek.


Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka

Marynata

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/indyjskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Sos Satay

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 130 g masła orzechowego
  • 1/2 drobno pokrojonej cebuli
  • 15 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki chili (jak lubisz ostrą kuchnie możesz dodać więcej)
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku
Przygotowanie

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na kawałki ( ok 2 cm).

Przygotowujemy marynatę mieszając wszystkie składniki.  Możemy  ją skosztować. Najmocniej powinniśmy czuć smak słodko-słony.

Marynujemy  kurczaka minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.

krewetki sataykurczak satay

krewetki w marynacie                                                                      kurczak w marynacie
Nadziewamy kawałki mięsa na patyczki i grilujemy 3 minuty z każdej strony.  Patyczki przed nadzieniem moczymy w wodzie, dzięki czemu unikniemy ich spalenia. Kurczaka najlepiej nadziać na górną partię patyczka, dzięki czemu łatwiej się je później konsumuje :)
W garnku, na średnim ogniu, mieszamy wszystkie składniki sosu, zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.  Przelewamy do miseczki i podajemy z szaszłykami.
Kurczaka podajemy z ciepłym sosem satay i kawałkami świeżego ogórka.

krewetki

4 myśli nt. „Szaszłyki z kurczaka w sosie satay”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *