Sos madras oryginalnie pochodzi z południa Indii i swoją nazwę zawdzięcza miastu Madras, znanego także jako Chennai. Ostry, czerwony sos idealnie komponuje się z jagnięciną, kurczakiem i wołowiną. Istnieje wiele odmian sosu madras w zależności od dostępności lokalnych składników.
Składniki :
- ½ szklanki (125gr) oleju
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1-2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, startego
- 3 ząbki czosnku
Przyprawy w całości:
- 1 laska cynamonu, połamana na
- 4 kawałki ½ łyżeczki czarnych nasion pieprz
- 2 strączki kardamonu, popękane
- 4 goździki
- 1/8 łyżeczki gorczycy
- 10 liści laurowych
- 6 nasion czerwonego pieprzy cayenne
Przyprawy zmielone:
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu caynne
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kolendry
- 1/8 łyżeczki imbir
- 1/8 łyżeczki kozieradki
- ½ łyżeczki papryki
- 1 puszka zmielonych pomidorów
- Sok z ½ limonki
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, dopóki zaczną wyciekać soki, około 6 minut. Wyciągamy i odkładamy na bok.
Do pozostałego oleju dodajemy cebulę i smażymy póki zacznie brązowieć. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze minutę.
W osobnym garnku na sucho podsmażamy przyprawy w całości przez około 3 minuty i przekładamy do cebuli, czosnku i imbiru. Wyciągamy liście laurowe. Dodajemy do tego zmielone przyprawy i smażymy wszystko około minuty.
Dodajemy pomidory, wodę i sok z limonki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Teraz jest moment na ewentualne doprawienie do smaku.
Dodajemy kurczaka i dusimy kolejne 10 minut. Odstawiamy na 15 minut.
Podajemy przyprawione kolendrą.
cynamon kardamon
to musi byc pyszne!
Bardzo kuszące jest to danie. Bogactwo przypraw i korzeni. Bardzo lubię takie smaki.