Kurczak w sosie madras

kurczak madras (1)
Sos madras oryginalnie pochodzi z południa Indii i swoją nazwę zawdzięcza   miastu  Madras, znanego także jako Chennai. Ostry, czerwony sos idealnie komponuje się z jagnięciną, kurczakiem i wołowiną. Istnieje wiele odmian sosu madras w zależności od dostępności lokalnych składników.
Składniki :

  • ½ szklanki (125gr) oleju
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1-2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, startego
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy w całości:

  • 1 laska cynamonu, połamana na
  • 4 kawałki  ½ łyżeczki czarnych nasion pieprz
  • 2 strączki kardamonu, popękane
  •  4 goździki
  • 1/8 łyżeczki gorczycy
  •  10 liści laurowych
  •  6 nasion czerwonego pieprzy cayenne

Przyprawy zmielone:

  • ¼ łyżeczki kurkumy
  •   1 łyżeczka pieprzu caynne
  •   2 łyżeczki kminu rzymskiego
  •  2 łyżeczki kolendry
  •  1/8 łyżeczki imbir
  •  1/8 łyżeczki kozieradki
  •  ½ łyżeczki papryki
  • 1 puszka zmielonych pomidorów
  • Sok z ½ limonki
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, dopóki zaczną wyciekać soki, około 6 minut. Wyciągamy i odkładamy na bok.
Do pozostałego oleju dodajemy cebulę i smażymy póki zacznie brązowieć. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze minutę.
W osobnym garnku na sucho podsmażamy przyprawy w całości przez około 3 minuty i przekładamy do cebuli, czosnku i imbiru. Wyciągamy liście laurowe. Dodajemy do tego zmielone przyprawy i smażymy wszystko około minuty.
Dodajemy pomidory, wodę i sok z limonki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Teraz jest moment na ewentualne doprawienie do smaku.
Dodajemy kurczaka i dusimy kolejne 10 minut.  Odstawiamy na 15 minut.
Podajemy przyprawione kolendrą.

kurczak madras

2 myśli nt. „Kurczak w sosie madras”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *