Idę za ciosem i znowu „chińczyk”. Egg fried rice czyli popularny smażony ryż. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i może stanowić osobne danie lub jako dodatek. Sekretem dobrego, smażonego ryżu jest sam ryż, najlepiej aby był dwudniowy. Poniższy ryż gotowałam do kurczaka z nerkowcami, zależało mi więc, aby na talerzu dominował kurczak, a nie ryż, także przepis jest mało wyszukany. W innym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni, bo to smażonego ryżu możemy dodać wszystko (czyli tzw. czyszczenie lodówki ;) )
Składniki:
- 2 szklanki ryżu krótko ziarnistego, ugotowanego dwa dni wcześniej
- 2 jajka
- 1 marchewka, obrana, starta
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka/15ml l sosu sojowego
- 1 łyżka/15ml sosu ostrygowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy w woku olej i dodajemy jajka. Smażymy tak jak na jajecznice i odstawiamy na bok.
Dodajemy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę aż zmięknie, dodajemy marchewkę o czosnek. Do tego dodajemy jajka i ryż. Smażymy przez około 1 minutę. Łączymy z sosem sojowym i ostrygowym i wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około 1-2 minut. Smacznego!
Fajne danie i cudne fotki :)
Takie danko to cos dla mnie :) Uwielbiam chinszczyzne wiec zapisuje do wyprobowania :)) Pozdrawiam.
Mmmm ;) Uwielbiam kuchnie chińską. Jest taka różnorodna i właściwie dosyć prosta. Pyszny musi być ten ryż …chętnie wypróbuję.
Mmm…Chyba skorzystam z tego przepisu :D
Spróbowałem przepisu i baaardzo mi smakowało.Szybciutko sie robi a smak pozostaje w pamięci na baardzo długo.Pozdrawiam :)
Bardzo sie ciesze, ze smakowalo :)
[…] wpisy HamburgeryEgg fried rice czyli ryż po chińsku smażonyGrillowane szaszłyki warzywneKurczak chow meinChłodnik litewskiDoskonała pieczona pierś […]
[…] wpisy Egg fried rice czyli ryż po chińsku smażonywww.GoSushi.pl – czyli jak zrobić sushi w domu!Zupa WontonKurczak chow meinChińszczyzna dobra i […]