Egg fried rice czyli ryż po chińsku smażony

egg fried rice

Idę za ciosem i znowu „chińczyk”. Egg fried rice czyli popularny smażony ryż. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i może stanowić osobne danie lub jako dodatek. Sekretem dobrego, smażonego ryżu jest sam ryż, najlepiej aby był dwudniowy. Poniższy ryż gotowałam do kurczaka z nerkowcami, zależało mi więc, aby na talerzu dominował kurczak, a nie ryż, także  przepis jest mało wyszukany.  W innym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni, bo to smażonego ryżu możemy dodać wszystko (czyli tzw. czyszczenie lodówki ;) )
Składniki:

  • 2 szklanki ryżu krótko ziarnistego, ugotowanego dwa dni wcześniej
  • 2 jajka
  • 1 marchewka, obrana, starta
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka/15ml l sosu sojowego
  • 1 łyżka/15ml  sosu ostrygowego

Przygotowanie:

Rozgrzewamy w woku olej i dodajemy jajka. Smażymy tak jak na jajecznice i odstawiamy na bok.

Dodajemy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę aż zmięknie, dodajemy marchewkę o czosnek. Do tego dodajemy jajka i ryż. Smażymy przez około 1 minutę. Łączymy z sosem sojowym i ostrygowym i wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około  1-2 minut. Smacznego!

egg fried rice (1)

egg fried rice (2)

8 myśli nt. „Egg fried rice czyli ryż po chińsku smażony”

  1. Spróbowałem przepisu i baaardzo mi smakowało.Szybciutko sie robi a smak pozostaje w pamięci na baardzo długo.Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *