Kurczak Pochero czyli kurczak duszony w pomidorach z bananami i chorizo – filipiński gulasz

W spadku po panowaniu Hiszpanów na Filipinach pozostało kilka bardzo interesujących dań. Jednym z nich jest chicken pochero, czyli kurczak duszony w pomidorach, z ciecierzycą, bananem i kiełbasą chorizo. W języku hiszpańskim pochero oznacza danie z duszonym mięsem, więc zamiast drobiu można też z powodzeniem spróbować innych jego rodzajów, choć kurczak pozostaje najbardziej rozpowszechnionym wyborem. Popularność gęstych, krzepkich i gorących dań w tutejszym klimacie może dziwić, ale na nadchodzące długie popołudnia i wieczory w Europie wybór kuchni tego nurtu będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego.

Kurczak Pochero

 

Składniki:

 

• 1kg kurczaka (udka, pałki)
• 1 główka kapusty bok choy, pokrojonej w duże kawałki
• ½ główki białej kapusty, poszatkowanej (ok 200g)
• 2 banany, pokrojone w 2cm kostkę
• 1 puszka ciecierzycy
• ok 200g zielonej fasolki, pokrojonej na mniejsze kawałki
• 100g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
• 1 cebula, pokrojona w kostkę
• 1 pomidor, pokrojony w kostkę
• 2 papryczki chili (lub do smaku), drobno pokrojone
• 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
• 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
• 1 puszka pomidorów z puszki
• 2 łyżki sosu rybnego
• 2 szklanki wody
• 2 szklanki wywaru z kurczaka
• sól, pieprz do smaku
• olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

 

Kawałki kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i/lub naszą ulubioną przyprawą. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

 

Kawałki bananów podsmażamy na patelni, aż lekko zbrązowieją. Chorizo smażymy około 3-5 minut i odstawiamy razem z bananami.

 

Na tej samej patelni smażymy cebulę, czosnek i chili około 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy kawałki kurczaka, dobrze mieszamy i smażymy aż skórka się przyrumieni.

 

Następnie dodajemy ziemniaki, sos rybny, pomidory z puszki, wodę i wywar. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.

 

Po tym czasie dodajemy chorizo, ciecierzycę i banany. Dalej gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.

 

Na samym końcu dodajemy kapustę i zieloną fasolkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bok choy i przykrywamy na 5 minut.

 

Podajemy z ryżem lub chlebem.

 

WH3A7902 copy WH3A7906 copy

6 thoughts on “Kurczak Pochero czyli kurczak duszony w pomidorach z bananami i chorizo – filipiński gulasz”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *