Ryba w stylu Sarciado (Sarciadong Isda lub Fish Sarciado) to popularne, proste filipińskie danie. Smażona najczęściej w całości ryba, , duszona jest następnie w sosie pomidorowym, najczęściej z cebulą i przyprawami.
Ja zrezygnowałam z duszenia, bo lubie chrupiącą skórkę,więc po prostu polałam usmażone w woku ryby sosem wykonanym według poniższego przepisu. By przygotować wersję klasyczną, usmażoną rybę należy przełożyć na patelnię z gotowym sosem i dusić przez około 5 minut.
Gotowe danie przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.
Ryba w stylu Sarciado
Składniki:
• 2 całe białe ryby, około 0,5kg każda np. tilapia, pstrąg lub biała słonowodna
• 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
• 1 zielona papryczka chili, drobno pokrojona
• 1 cebula, pokrojona w kostkę
• 6 pomidorów, pokrojonych w kostkę
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• ⅓ szklanki wody
• 2 łyżki sosu rybnego
• olej do smażenia
• sól, pieprz
• świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Zanim zaczniemy gotować sprawiamy rybę, czyli oczyszczamy ją z łusek, płetw, patroszymy i dokładnie płuczemy. Tak przygotowane ryby solimy i pieprzymy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Na 30 minut przed smażeniem wyciągamy ryby z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. W woku lub dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy ryby w całości, około 5-6 minut z każdej strony.
W tym samym czasie na drugiej patelni szklimy cebulkę. Dodajemy do niej czosnek i chili, po 30 sekundach pokrojone pomidory i przecier pomidorowy. Zalewamy wodą i sosem rybnym. Solimy i pieprzymy do smaku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Usmażone ryby układamy na talerzu i polewamy sosem pomidorowym. Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Apetycznie :)